Avrupa'dan ortak borç çağrısı

Dokuz AB lideri, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı yapılacak harcamalar için ortak borç ihracı çağrısında bulundu.

EKONOMİ 25.03.2020, 15:38
Avrupa'dan ortak borç çağrısı

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Fransa, İtalya ve İspanya da dahil olmak üzere dokuz AB ülkesinin liderleri koronavirüs ile mücadelede sağlık endüstrisini ve ekonomileri desteklemek amaçlı fon toplamak için AB'yi “ortak bir borç senedi” üzerinde anlaşmaya çağırdı.

AB liderleri Perşembe günü Covid-19 salgını hakkında üçüncü bir video konferansı düzenleyecekler.

Ortak bir borç senedi üzerinde anlaşmaya çağıran 25 Mart tarihli mektup, euro bölgesi bakanlarının Salı günü euro tahvili konusunda ortak borç ihracı konusunda anlaşamamasından sonra geldi.

Söz konusu mektupta, "bir Avrupa kurumu tarafından piyasaya fon toplamak için verilen ortak bir borç senedi üzerinde çalışmamız gerekiyor" ifadesi kullanılan mektupta, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'e bu ortak borç aracının, tam olarak verimli olması için yeterli büyüklükte ve uzun vadeye sahip olması gerektiğini ifade edildi.

Portekiz, İrlanda, Lüksemburg, Slovenya, Belçika ve Yunanistan liderleri tarafından da imzalanan mektup, bloğu 2020 ve 2021 yıllarında “AB bütçesinde Covid-19 ile ilgili harcamalar için belirli bir fon gibi diğer araçları uygulamaya koymak” için de çağırdı.

Perşembe günü düzenlenecek video konferans şeklindeki görüşmede söz konusu isteğin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)