Avrupa'da 'Azer gazı' sevinci: "Azer gazı, Rus gazını parçalayacak"

Yunanistan ile Bulgaristan arasında inşa edilen ve yılda 3 milyar metreküp Azer doğalgazının aktarımını sağlaması planlanan ara bağlantı hattı, törenle hizmete girdi.

EKONOMİ 01.10.2022, 16:42
Avrupa'da 'Azer gazı' sevinci: "Azer gazı, Rus gazını parçalayacak"

Temeli 13 sene önce atılan boru hattı bağlantısının inşaatı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı başlatması ve Bulgaristan'a doğalgaz aktarımını kesmesinin ardından Avrupa Birliği’nin (AB) sağladığı 250 milyon euroluk finansmanıyla birlikte kısa sürede tamamlandı.

Törene birçok lider katıldı

Projenin resmen hizmete girmesiyle birlikte başkent Sofya’da gerçekleştirilen, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in ev sahipliğini yaptığı törene Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Bulgaristan Başbakanı Gılıb Donev ve Romanya Başbakanı Nicolae Çuka katıldı.

Von der Leyen, somut inşaatı 10 yıldan fazla süren projenin, Bulgar ile Yunan hükümetlerinin gayretleri ve AB’nin sağladığı finansmanı ile hayata geçirildiğini söyledi. 

“Bu proje Güneydoğu Avrupa ve Bulgaristan için yeni bir çağın başlangıcı olarak Avrupa için Rus gazının bağımlılığından kurtuluş olacak” sözlerini kullanan von der Leyen, sözlerine şöyle devam etti:

“Bulgaristan, doğalgaz ihtiyaçlarının yüzde 80’ini daha önce Rusya’dan karşılıyordu. Rusya, Ukrayna’ya savaş başlatırken Avrupa’ya da bir enerji savaşı açtı. Bu proje ile Bulgaristan bütün ihtiyacını karşılayacak, Avrupa’da kış sürecinde yeterli miktarda doğalgaz olacak.”

Aliyev: “Avrupa’nın başlıca projelerinden bir tanesi”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, söz konusu proje ile ilgil Avrupa’nın teminat kaynaklarının çeşitlendirilmesi bakımından önemli rol oynadığına dikkat çekerek Güney Doğalgaz Koridoru'nun da Avrupa’nın başlıca enerji projelerinden bir tanesi olduğunu dile getirdi.

Azerbaycan’ın Hazar bölgesindeki gaz kaynaklarının dışından başka kaynaklar da geliştirdiğine vurgu yapan Aliyev, “TANAP ve TAP güzergahlarının kapasitesinin artırımı ile birlikte 2027 yılında doğalgaz ihracatımızı iki kat artıracağız” sözlerini kullandı.

Aliyev, ülkesinin geliştirdiği yeşil enerji projeleri aracılığıyla yakın bir zamanda Avrupa’nın önemli elektrik ihracatçılarının arasında kendisine yer bulacağını da sözlerine ekledi.

“Azeri gazı, Rus gazını parçalayacak”

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise somut ticari yaşamına başlayan projenin yeni bir doğalgaz aktarım köprüsü niteliğinde Avrupa’nın ticari haritasını dramatik bir şekilde değiştirdiğini söyledi. Son dönemde tüm Bulgar hükümetleri ile verimli çalıştıklarını söyleyen Miçotakis, “Azeri gazın bizlere ulaşması Rus gazının pençesini parçalayacak” yorumunu yaptı. Dedeağaç bölgesinde inşa edilen terminal sayesinde Yunanistan’ın bölgesel enerji dağıtım kapasitesini de artıracağını söyleyen Miçotakis, “Avrupa, Rusya’nın gaz şantajına karşılık olarak güçlü ve ortak bir politikaya sahip olmalı” dedi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ise Bulgar hükümetinin projeye destek verdiğini hatırlatarak “Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev, Avrupa’nın güvenilir bir ortağıdır. Projemiz, bölgemizin enerji haritasını köklü bir biçimde değiştirecek” sözlerini kullandı.

Radev, Bulgaristan’ın Avrupa’da 3'üncü ve Balkanlar’da birinci en büyük elektrik ihracatçısı olduğunu ve bu konudaki çalışmalarını sürdüreceğini de söyledi.

“Ödevimizi tam bir şekilde hazırlamalıyız”

Romanya Başbakanı Çuka ise Rusya’nın doğalgaz piyasasında ortaya koyduğu yapay açıkların enerji fiyatlarını olumsuz yönde etkilediğini söyleyerek “Ülkelerimiz ödevini tam hazırlamalı. Ukrayna, Batı Balkanlar ve Moldova da bu projelerimize güveniyor” şeklinde konuştu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, 1 seneye kadar Bulgaristan ile Sırbistan arasındaki ara doğalgaz aktarım bağlantısının çalışmalarının da tamamlanacağını açıkladı.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Pendarovski, “Pan-Avrupa dayanışma süreci AB karamsarlığını biraz hafifletebilir. Ortak geleceğimiz Avrupa Birliği’ndeyse ‘Birlik İçinde Daha Güçlüyüz’ gibi sloganımıza destek verelim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)