"Avro Bölgesi para politikası güç kaybı yaşadı"

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi'nin para politikasının güç kaybı yaşadığını belirttti.

EKONOMİ 29.10.2019, 10:22 29.10.2019, 10:43
"Avro Bölgesi para politikası güç kaybı yaşadı"

Avro Bölgesi'nin para politikasının güç kaybı yaşadığını belirten Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bugün, düşük faiz oranlarının geçmiş yıllardaki kadar teşvik sağlamadığı bir durumdayız, çünkü ekonomide yatırımın geri getiriş oranı düştü."

Draghi, Ekim sonunda görevini Uluslararası Para Fonu (IMF) eski başkanı Christine Lagarde'a devredecek. Frankfurt'ta Draghi için veda etkinliği düzenlendi. 

Draghi, bu etkinlikte yaptığı konuşmada, Avro Bölgesi'nde uygulanacak daha aktif bir mali politikanın ECB politikalarını daha hızlı düzenleyeceğini ve daha yüksek faiz oranlarına yol açmayı mümkün kılabileceğini bildirdi.

Draghi, Avro'nun önemli politik bir proje olduğunu anlattı; para birimini de daha fazla siyasi bütünleşme hedefine doğru atılmış temel bir adım olarak niteledi.

Ayrıca, Draghi, Avro Bölgesi'nin para politikasının güç kaybı yaşadığını dile getirdi ve bu politikanın görevini yerine getirmesinin hükümetlerin desteği ile mümkün olabileceğini belirtti. Bugün, düşük faiz oranlarının geçmiş yıllardaki kadar teşvik sağlamadığı bir durumda olunduğunu, bunun sebebininse ekonomide yatırımın geri getiriş oranının düştüğünü vurguladı. Değerlendirmesinde,  para politikasının halen amacına ulaşabileceğine işaret eden Draghi, bahsedilen para politikalarının maliye politikalarıyla uyumlu olması halinde amacına daha hızlı ve az yan etkiyle ulaşabileceğini söyledi.

"Avrupa'ya paha biçilmez hizmetler sundunuz"

Aynı etkinlikte konuşma yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avro Bölgesi'ne yönelik yatırımcıların güveninin geri döndüğünü belirtti ve ECB'nin Avro Bölgesi'ni korumada rolünün büyük ve önemli olduğunu vurguladı. 

Piyasaların, Avro Bölgesi'nin çöküşünü izlemek için yerlerini aldığı zamanı hatırladığını dile getiren Merkel, Avro Bölgesi'ndeki sorunlara rağmen bölgenin Avrupa'daki borç krizi zamanından daha güçlü olduğuna işaret etti. 

Merkel, Draghi'nin 8 yıllık hizmeti için teşekkür etti: "ECB'nin bağımsızlığını koruyarak, kıtadaki borç krizinde Avro Bölgesi'ni başarıyla yöneterek, para birliğini güçlendirdiniz… Avrupa'ya paha biçilmez hizmetler verdiniz." 

Merkel, Avronun bir para biriminden daha fazlası olduğunun kabul edilmesini istedi ve Avronun Avrupa birleşme sürecinin bir simgesi olduğunu anlattı. 

Aynı zamanda, Avro Bölgesi'nde bankacılık birliğinin tamamlanması konusunda gerekli adımların atılması çağrısı yaptı ve bölgede bir sermaye piyasası birliğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. 

Son olarak, Merkel, ECB başkanlığını bir kadın devraldığı için mutlu olduğunu dile getirdi ve Lagarde'a ECB başkanlığı görevinde başarılar diledi.

Emmanuel Macron'dan teşekkür

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Draghi'ye teşekkür etti. Draghi'nin, Avrupa Birliğinin kritik bir anda çökmesinin önlenmesinde, politikalarıyla yardımcı olduğunu belirtti, ve ardından daha fazla parasal genişleme çağrısı yaptı.

Sergio Mattarella'dan çağrı

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Draghi'yi Avrupa'ya hizmet etme konusunda "olağanüstü" ve "kararlı" bir kişi olarak niteledi ve ECB'nin Draghi döneminde acil durumlara yaratıcı bir şekilde tepki verdiğini belirtti. 

Mattarella, Avro Bölgesi birliğini yeni finansal mekanizmalarla tamamlama çağrısı yaptı ve konuşmasını Draghi'ye 8 yıllık hizmeti için teşekkürlerini ileterek tamamladı.

Christine Lagarde görevi devralıyor...

8 yıldır ECB Başkanlığı yapan Draghi, Ekim ayı sonunda görevini Christine Lagarde'a devredecek. 

Yorumlar (0)