Avro Bölgesi'ndeki enflasyon beklentisi açıklandı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yaptırılan anket, Avro Bölgesi'nde yaşayan insanların bundan sonraki 12 aya dair beklentilerini ortaya koydu. Verilere göre 12 aylık ortalama enflasyon beklentisi yüzde 5'e düştü. Ekonomik büyümeye dair önceki aylara kıyasla daha pozitif bir havanın hakim olduğu kaydedildi.

EKONOMİ 12.01.2023, 15:23 13.01.2023, 14:59 Hakan Öksüz
Avro Bölgesi'ndeki enflasyon beklentisi açıklandı

Ukrayna-Rusya savaşının etkisiyle küresel çapta büyük bir sorun haline gelen yüksek enflasyon, Avrupa'da resesyon endişesine yol açtı. 2022 sona ererken ABD'den gelen "enflasyon artışında yavaşlama" sinyaline Avrupa da uydu. Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yaptırılan "Tüketici Beklentileri Anketi", bundan sonraki birkaç ayda düşük enflasyon beklentisinin öne çıktığını ortaya koydu.

12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 5'e geriledi

Ankete göre 2023 yılı için Avro Bölgesi'ndeki enflasyon beklentisi, yüzde 5,4'ten yüzde 5'e geriledi. Tüketicilerin bundan sonraki 3 yıl için ortalama enflasyon beklentisinin yüzde 2,9'a indiği kaydedildi. Ekonomik büyüme hakkındaki beklentilerde de bir önceki aya kıyasla daha pozitif bir hava hakim oldu. Kasım ayında ölçülen "sonraki 12 aya ilişkin" ekonomik büyüme beklentisi yüzde 2 oldu. Bu beklentinin, ekimde eksi 2 olduğu hatırlatıldı.

İşsizlik oranı beklentisi yüzde 12,4

Avro Bölgesi'ndeki tüketicilerin işsizlik oranı beklentisinin ise yüzde yüzde 12,4 oranında kaldığı kaydedildi. ECB tarafından her ay yayımlanan Tüketici Beklentileri Anketi için Avrupa'nın en büyük ekonomiye sahip ülkelerinde yaşayan 14 bin kişi ile görüşme yapılıyor. Söz konusu beklentiler, merkez bankasının uygulayacağı para politikalarını etkiliyor. 

15 Aralık'ta faiz kararını açıklayan ECB, 3 ana politika faizinde 50 baz puanlık artışa gitmişti. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), kasımda yüzde 10,1 seviyesinde olan Avro Bölgesi'ndeki yıllık enflasyonun, aralıkta yüzde 9,2'ye gerilediğini bildirmişti. 

Yorumlar (0)