Av yasağı başladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019-2020 balıkçılık av yasağının 15 Nisan tarihi itibariyle başladığını duyurdu.

EKONOMİ 15.04.2020, 12:27 15.04.2020, 13:07
Av yasağı başladı

2019-2020 balıkçılık av yasağının 15 Nisan tarihi itibariyle başladığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, av sezonun mezgit, kalkan, hamsi, istavrit, sardalya ve çaça gibi balık avcılığı açısından verimli geçtiğini kaydederek, su ürünleri sektörünün geçen yıl bir milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle 31 Ağustos 2019 gecesi, 'vira bismillah' diyerek açtığımız balıkçılık av sezonu, tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık bugün itibariye sona erdi" ifadesinin kullandı.

Göçmen balık avcılığının, su sıcaklığı ve balığın biyolojisi gibi çevresel faktörlerin etkisiyle seneden seneye farklılık gösterdiğine vurgu yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, sezonun hamsi, mezgit, kalkan, sardalya, çaça ve istavrit gibi balıkların avcılığı açısından verimli geçtiğini dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, deniz ve iç su kaynaklarını koruyarak su ürünleri avcılığının sürdürülebilir işletilmesini sağlamak maksadıyla Su Ürünleri Kanunu’nda değişiklik yapıldığını ve bu sayede yasadışı avcılıkla etkin mücadele edildiğini hatırlattı.

Yasa dışı avcılık ve satışa 28,6 milyon lira ceza

Yasadışı avcılığın önlenmesi için modern ekipmanlarla donatılmış yeni kontrol botları aldıklarını ve Balıkçı Gemileri İzleme Sistemi ile balıkçı gemilerinin avcılık faaliyetlerini anlık takip ettiklerini belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“2019 yılında su ürünleri avcılığıyla ilgili toplam 127 bin 357 denetim gerçekleştirdik. Denetimlere Sahil Güvenlik Komutanlığımız da katkı sağlıyor. Denetimlerde, kaçak avcılıkla elde edilen 955 ton su ürününe el konuldu. Yasa dışı avcılık faaliyetinde bulunan ve satışını yapan 10 bin 763 kişi ve iş yerine 28 milyon 600 bin lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca, avlanma ruhsatına sahip olmayan ve kurallara uygun avlanmayan 50 adet gemiye el konularak mülkiyeti kamuya geçirildi.”

Küçük tekne balıkçılarına 12 milyon 831 lira destek

İsteyen balıkçıların, ekonomik faaliyetlerini sürdürmek ve halkın yazın da balık ihtiyacının karşılanması için izin alarak ve kurallara uyarak uluslararası sularda gırgır ve trolle avcılık yapabileceğini açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, küçük ölçekli kıyı balıkçılarına ise kurallara uymaları şartıyla uzatma ağlarla avcılık yapmalarına izin vereceklerini müjdeledi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2019 yılında deniz ve iç sularda avcılık yapan 10 metreden küçük tekne sahibi 12 bin 269 balıkçıya 12 milyon 831 lira destek sağladıklarını, uygulamanın bu yıl da genişletilerek süreceğini kaydetti.

Su ürünleri ihracatı bir milyar doları aştı

Türkiye’nin su ürünleri sektöründe net ihracatçı konumunda olduğunu ifade eden Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2019 yılında 100’e yakın ülkeye 1 milyar 25 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, balıkların üreme ve büyüme döneminde getirilen yasaklara uyulmasının, sürdürülebilir avcılığın devam ettirilmesi ve balıkçıların geleceği açısından önemli olduğunu da açıklamalarına ekledi.

Yorumlar (0)