Asgari ücrette yeni kural

AB (Avrupa Birliği) mensubu ülkeler, asgari ücretlerin güzel bir yaşam standardı sağlayabilecek düzeylere yükseltilmesi için hazırlanan yasayı onayladı. Buna göre, asgari ücretlerin açık kriterler doğrultusunda belirlenmesi ve güncellenmesi sağlanacak. Toplu iş sözleşmeleri de teşvik edilecek ve yaygınlaştırılacak.

EKONOMİ 04.10.2022, 18:20
Asgari ücrette yeni kural

Avrupa Birliği Konseyi, asgari ücretlere yeni kurallar getirecek olan yasanın üye ülkelerce kabul edildiğini açıkladı. Buna göre, asgari ücretleri tespit etmek üye ülkelerin kendi yetki alanları içinde olmaya devam edecek. 

Yasal asgari ücretlerin yeterlilik düzeyine yönelik prosedürler hazırlanacak. 

Asgari ücrete sahip olan ülkelerin, bahse konu ücretleri açık kriterler doğrultusunda belirlemesi ve güncellemesi istenecek ve uygulamaya sokulan asgari ücretlerin, çalışanların insani koşullarda yaşam sürmesine yeterli olması sağlanacak.

Yasal asgari ücrette artışların minimum iki senede bir yapılması gerekecek, otomatik olarak endeksleme mekanizması uygulayan üye ülkeler güncellemeleri maksimum dört senede bir yapacak.

Toplu iş sözleşmeleri yaygınlaştırılacak

Ücret belirlenmesi hususunda toplu iş sözleşmeleri teşvik edilecek ve yaygınlaştırılacak.

Söz konusu sözleşmesinin çalışanların yüzde 80'lik kısmından daha azının ücretlerini belirlediği üye ülkelerde, toplu iş sözleşmesi uygulamasını yaygınlaştırmak için eylem planları oluşturulacak.

Eylem planları, toplu iş sözleşmesi çerçevesini kademeli bir şekilde artırmak için özel önlemler ve açık bir zaman çizelgesi içerecek.

Daha evvel AP (Avrupa Parlamentosu) tarafından da onay verilen yeni kurallar, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının akabinde iki senelik bir geçiş sürecinin sonunda yürürlüğe girecek.

AB mensubu 27 ülkenin 21'inde asgari ücret uygulanıyor.

İsveç, Finlandiya, Avusturya, GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), İtalya ve Danimarka'da ise ücretler toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin ardından belirleniyor.

Yorumlar (0)