Asgari ücrette sondan üçüncüyüz!

Türkiye'de 2020 yılı asgari ücreti, 22 AB ülkesinin yer aldığı sıralamada 20’nci oldu.

EKONOMİ 18.02.2020, 09:42
Asgari ücrette sondan üçüncüyüz!

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2020 yılı asgari ücreti, AB ülkeleri arasında sondan 3. sıraya kadar geriledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılı asgari ücretinin AB üyesi ülkelere kıyasla çok iyi bir seviyede olduğunu duyurmuştu.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, 28 AB ülkesi arasından asgari ücret uygulanan 22 ülke ile karşılaştırma yapıldı. Buna göre Türkiye 448 Euro'luk yeni asgari ücretle sadece Letonya ve Bulgaristan'ı geçebildi. Asgari ücret Letonya'da 430 Euro, Bulgaristan'da 312 Euro olarak belirlendi. AB üyelerinden Danimarka, İtalya, Güney Kıbrıs, Avusturya, Finlandiya ve İsveç'te resmi asgari ücret uygulaması yok, ücretler toplu sözleşmelerle tespit ediliyor.

En yüksek ücret Lüksemburg'da!

AB üyesi ülkeler arasında brüt asgari ücretin en yüksek olduğu Lüksemburg 2 bin 143 Euro (yaklaşık 14 bin 36 TL) ile Türkiye'deki mevcut brüt asgari ücretin 4.76 katına çıktı. 

Romanya ve Macaristan'ın gerisinde kaldık

İrlanda, Hollanda, İngiltere, Belçika, Almanya ve Fransa'da Türkiye'nin yaklaşık 3.5 katı civarında asgari ücret veriliyor. Türkiye, yeni asgari ücret seviyesiyle Romanya ve Macaristan gibi ekonomisi çok daha düşük seviyelerdeki ülkelerin de gerisinde kaldı.

10 milyon kişi asgari ücret civarında kazanıyor

Türkiye'de 6 milyon kişi asgari ücret olmak üzere toplam 10 milyon kişi asgari ücret civarındaki ücretlerle hayatını sürdürüyor.

"Asgari Ücret Komisyonu"nda işçiyi temsilen bulunan Türk-İş, 2020 yılı asgari ücretinin en az 2 bin 578 TL olmasını istemiş ancak bu isteği karşılanmayınca komisyondan ayrılmıştı.

Yorumlar (0)