Asgari ücrette kritik gün yarın!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere yarın saat 14.00'te ilk toplantısını gerçekleştirecek.

EKONOMİ 01.12.2019, 13:26
Asgari ücrette kritik gün yarın!

Milyonların beklediği asgari ücret görüşmeleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde yarın başlıyor. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Toplantıda, işçi ile işveren temsilcileri tarafından talep ve görüşler sunulacak. 

Hak-İş, Türk-İş ve DİSK'in gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarının çalışanlar lehine güncellenmesi istemiyle başlayan birlikteliği, asgari ücret hususunda da devam ediyor. Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş, önceki senelerden farklı olarak asgari ücret hususunda Hak-İş ve DİSK ile fikir alış verişi yaptı. 

"Bir kişinin hayat maliyetinin 2 bin 578 lira"

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Ayrıştığımız zaman bedelini beraber ödüyoruz. Yan yana gelmek mecburiyetindeyiz." açıklamasında bulundu. Bir kişinin hayat maliyetinin 2 bin 578 lira olduğuna dikkati çeken Atalay, yeni asgari ücrette bu rakamın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

İşveren tarafını temsil eden TİSK yönetimi de yeni asgari ücretin işçiler kadar işverenler de düşünülerek belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Yatırım, üretim, ihracat, istihdam zincirindeki halkalardan her birini eşit derecede önemli görüyoruz. Biri kırılırsa zincir kopar. Çalışmalarımızı bu dengeleri dikkate alarak sürdürmeliyiz. Asgari ücrete yapılacak artışı belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek ortak sorumluluğumuzdur." açıklamasında bulundu. 

Bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olarak uygulanan asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için de normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmemesi nedeniyle net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.
 

Yorumlar (0)