Asgari ücrette, işveren ve işçinin talebi belli oldu

Milyonlarca çalışanın ve işverenin sabırsızlıkla beklediği asgari ücret zammıyla ilgili üçüncü toplantı tamamlandı. TİSK ev sahipliğinde yapılan toplantıda, işveren ve işçi tarafı taleplerini iletti. TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat "İşveren tarafıyla uzlaşmazlıklarımızı maalesef gideremedik. Aralık ayının sonuna kadar vaktimiz var. Görüşmeler sürecek.” değerlendirmesini yaptı.

EKONOMİ 09.12.2021, 14:40
Asgari ücrette, işveren ve işçinin talebi belli oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, TİSK Merkezi'nde bugün üçüncü toplantısını gerçekleştirdi.

“Son toplantıda karar verilecek”

Toplantının ardından açıklama yapan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, "Yaptığımız hesaplamada, Hacettepe’den gelen parametrelerle rakamları kıyasladık.

Bu rakamlara bakıldığında, eski formüle göre 2 bin 979 TL - 3 bin 567 TL arasında değişiyor. TİSK 3 bin 100 TL olarak bu rakamı daha uygun buluyor. Türk-İş, 3 bin 567 TL’ye diyor ki daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim, bu da 3 bin 900'ün altına düşmemeli diyor. Bugün için kesin bir tarih belirleyemedik. Bu yıl ilk kez bu kadar erken bir zamanda üçüncü toplantıyı yaptık. Dördüncü ve son toplantı, karar toplantısı olacak. Son toplantıyı, üç taraf için de uygun bir tarihte yapacağız" sözlerini kullandı.

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat, toplantıyla ilgili "İşveren tarafı ile uzlaşmazlıklarımızı maalesef gideremedik. Aralık ayının sonuna kadar vaktimiz var. Görüşmeler sürecek.” diye konuşurken, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise "3100 lira gibi bir teklifimiz asla söz konusu değil. Elbette bir orta yol bulacağız. Asgari ücretli çalışanın enflasyona ezdirilmeyeceği görülüyor" sözlerini kullandı.

“Rakam önerilmedi”

Toplantıdan önce konuya ilişkin bir açıklama yapan TİSK Başkanı Özgür Akkol, "Biz 3’lü saç ayağının bir temsilcisi olarak; Türkiye’nin geleceği için çok ehemmiyetli kararlar vermek üzere toplanıyoruz. Komisyondaki toplantıda herhangi bir rakam önerisi yapılmadı. Bu yıl, güçlü veri analizlerinden elde edilen görüşler var. Tabii bizlere bazen düşük veya yüksek gelen rakamlar konuşuluyor. Devletin, bunları çözme konusunda işverenlere yönelik teşvik ve çalışanlara ilişkin vergi indirimlerinin bu anlamda çok belirleyici olacağına inanıyoruz. Bu destekleri alırsak üçlü imzaya ulaşırız diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Asgari ücret nasıl belirlenir?

Yasa gereği asgari ücret; hükümet, işveren ve işçi tarafından 5'er temsilci üyenin olduğu 15 kişilik bir Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Yeni asgari ücreti belirleme faaliyetleri çerçevesinde komisyon, dört defa toplanıyor. Bakanlıkta yapılan ilk toplantıdan sonra Komisyon, işveren ve işçi ev sahipliğindeki toplantılar yapılıyor ve son olarak yeniden bakanlıkta son toplantı yapılıyor.

Bakanlığın belirlemiş olduğu üyelerden bir tanesinin başkanlık yaptığı komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla bir araya gelip, oy çokluğuyla bir karar alıyor.

Oyların eşit olması durumunda başkanın olduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul edilerek bir karar veriliyor.

Yorumlar (0)