Asgari ücret süreci nasıl işleyecek? Ara zam oranı nasıl belirlenecek?

Asgari ücrete temmuz zammı için geri sayım başlarken AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin'dan herkesi ilgilendirecek önemli açıklamalar geldi. 

EKONOMİ 01.06.2023, 17:29 Şeyda Gül
Asgari ücret süreci nasıl işleyecek? Ara zam oranı nasıl belirlenecek?

Yeni kabinenin hafta sonu açıklanması beklenirken, asgari ücrete ara zam konusu hükümetin önceliği olacak. Düzenleme için asgari ücret tespit komisyonunun da çalışmalarına zaman kaybetmeden başlayacağı  ve takvimin bu ayın ortasında işlemesi öngörülüyor.

Komisyon ara zam için ay ortasında çalışmalarına başlayacak

AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, asgari ücret sürecine ilişkin yaptığı açıklamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun taraflarını davet edeceğini belirtti. "Hem işçi tarafı hem işveren tarafı hükümet tarafı her birinden beşer temsilci olmak üzere 15 temsilci var" diyen Zengin, komisyon toplandıktan sonra çalışmaların başlayacağını söyledi. Çalışmaların başlaması için Haziran ayının ortasını işaret eden Zengin, "Bu ayın ortalarından itibaren asgari ücret tespit komisyonunun muhtemeldir ki çalışmalara başlayacak" dedi.

Asgari ücret nasıl belirlenecek?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücreti belirlerken nelere dikkat edeceğini anlatan Zengin, "Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sosyal durumu geçinme endekslerini genel ücretler seviyesine ve gerçekleşen tüketici fiyat endeksini dikkate alarak kararını verecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da asgari ücret konusunda sahada yaptıı çalışmalar ve araştırmalar sürüyor. Toplanan veriler ve tüm kriterler değerlendirilerek yeni asgari ücret belirlenecek. 

Yorumlar (0)