Asgari Ücret Komisyonu, 10 Aralık'ta yine toplanacak

2020 yılı Ocak ayından itibaren verilecek olan asgari ücreti belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun görüşmeleri başladı. İkinci toplantının 10 Aralık'ta yapılacağı açıklandı.

EKONOMİ 02.12.2019, 14:51 02.12.2019, 15:59
Asgari Ücret Komisyonu, 10 Aralık'ta yine toplanacak

Türkiye'de asgari ücretle çalışan yaklaşık 7 milyon vatandaşın heyecanla beklediği zam görüşmeleri Pazartesi günü başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda toplam 15 kişi bulunuyor; işçi kesimini Türk-İş, işveren kesimini ise TİSK temsil ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020'nin Ocak ayından itibaren yürürlükte olacak asgari ücretin tespit edilmesi çalışmaları için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk oturumunu yönetti. Toplantı öncesi basına açıklamalar yapan Bakan Selçuk, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşması temel gayemiz" şeklinde konuştu. Bakan, "Asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte" ifadelerini kullandı.

"Asgari ücret 2002'den beri 10 kat arttı"

Bakan Selçuk, "17 yıldır çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledik. Geçen yıl yüzde 26 oranında ciddi artış sağlamıştık. Asgari ücret 2002'den beri nominal olarak 10 kat arttı. Asgari ücretin geçtiğimiz yıl olduğu gibi tüm tarafların uzlaşısıyla tespit edilmesini canı gönülden diliyorum" ifadeleriyle uzlaşının önemini vurguladı.

TİSK, 200 TL destek önerdi 

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, "Asgari ücret desteğinin 2020 yılında da 200 TL olarak devam etmesinin önemli olduğunu vurgulamak isterim. Belirlenecek ücrette ülkenin ekonomik durumu ve işletmelere olan etkisi göz önünde bulundurulmalı" şeklinde konuştu.

"Asgari ücretin vergi dışı bırakılması ortak talep"

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, "Her alanda devam eden fiyat artışları karşısında geçim şartları ağırlaşmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği yük kısıntıya yol açmıştır. Ücretli çalışanlardan alırken ölçü kepçe, verirken kaşık olmaktadır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması ortak taleptir" diye konuştu.

İşçi kesiminin talebi 2 bin 578 lira

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2 bin 578 liranın altında bir ücretin önerilmesi halinde pazarlık yapmayacaklarını açıklamıştı. Geçtiğimiz yıl asgari ücrete %26.05 oranında zamlanmış, 417 lira artan ücret, net 2 bin 20 liraya çıkmıştı.

İkinci toplantı 10 Aralık'ta

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını 10 Aralık'ta yapacak. Toplantı, işçi temsilcilerinin ev sahipliğinde olacak. Üçüncü toplantı ise 17 Aralık'ta işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde düzenlenecek. Komisyonun son toplantısı yine Bakanlık'ta olacak.

Yorumlar (0)