Asgari ücret görüşmeleri yarın başlıyor! İşte ayrıntılar...

2021 yılına ilişkin asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yarın video-konferans aracılığıyla toplanacak. 

EKONOMİ 03.12.2020, 09:10 03.12.2020, 09:16
Asgari ücret görüşmeleri yarın başlıyor! İşte ayrıntılar...

Milyonlarca vatandaşın beklediği karar için yarın ilk adım atılacak. 2021 yılına ilişkin asgari ücreti belirlemek için görüşmeler başlayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri dâhilinde dijital ortamda toplanacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, video-konferans yöntemiyle ilk toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında gerçekleştirecek.

Merakla beklenen toplantıda TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) işçilerin, TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) ise işverenlerin temsilini yapacak. 

Toplantıda neler konuşulacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısında, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele sürecinde işverenlerin ve işçilerin durumu ve geçim maliyeti değerlendirilecek. Öte yandan, mevcut enflasyon ile hedef enflasyon gündeme getirilecek. Refah payı gibi meseleler de ele alınacak.

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ve TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu), bu konulardaki taleplerini sunacak.

Fikir alışverişi yapmışlardı

İşçilerin taleplerine dair fikir alışverişi yapmak amacıyla TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), HAK-İŞ (Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ve DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) iki gün önce görüşmede bulunmuştu. 

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Genel Başkanı Ergün Atalay'ın, bugün işçilerin taleplerini duyuracağı bildirildi. 

Diğer yandan, TÜRK-İŞ'in (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) 5 kişiden meydana gelen işçi heyetinde, bu kez engelli bir asgari ücretli çalışan da olacak. 

Mevcut durumda bekâr bir işçi için brüt asgari ücret: 2 bin 943 TL

Mevcut durumda bekâr bir işçi için net asgari ücret: 2 bin 324 TL.

İşverene bir işçinin toplam maliyeti 3 bin 458 TL oluyor. Bunun 59 TL'sini işveren işsizlik sigorta fonu meydana getiriyor. 456 TL'sini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi, 2 bin 943 TL'sini ise brüt asgari ücret oluşturuyor. 

Siyasi partilerin talepleri şöyle:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP): Net asgari ücretin 3 bin 100 TL olmasını önerdi. Asgari ücrette vergi kesintisi yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP): Net asgari ücretin 4 bin TL olmasını tavsiye etti.

İYİ Parti: Brüt asgari ücretin 3 bin TL olmasını ve asgari ücretle çalışan vatandaşlara brüt kazancının tamamının ödenmesini önerdi. 

Saadet Partisi: Yoksulluk sınırının 8 bin 85 TL olduğu, bu nedenle asgari ücrette bu rakamın hedeflenmesi gerektiğini bildirdi.

Yorumlar (0)