Asgari ücret 34 bin 385 lira oldu!

Cenevre'de tam zamanlı olarak asgari ücretle çalışan bir kişi, ayda 34 bin 385 lira kazanacak. 

EKONOMİ 28.09.2020, 17:35 28.09.2020, 17:37
Asgari ücret 34 bin 385 lira oldu!

İsviçre'nin Cenevre kantonunda yeni bir gelişme yaşandı.

Söz konusu kantonda "asgari ücret" uygulaması hayata geçirildi. Burada asgari ücretin, saat başına en az 23 İsviçre Frangı olmasına karar verildi. Söz konusu rakam, yaklaşık 193 Türk Lirası'na (TL) denk geliyor.  

İsviçre'de tam zamanlı olarak çalışan kişilerin bir haftalık çalışma süresinin "41 saat" olduğu biliniyor. Yani tam zamanlı olarak çalışan bir kişinin, aylık asgari ücreti 4 bin 86 İsviçre Frangı oluyor. Söz konusu rakam, 34 bin 385 Türk Lirası (TL) gibi inanılmaz bir rakama denk geliyor. 

İsviçre'de "asgari ücret" uygulaması yok. Cenevre kantonunda gerçekleştirilen halk oylaması ile "tüm ülkeler arasındaki en yüksek asgari ücret" onaylanmış oldu. 

Cenevre kantonunda daha önce gerçekleştirilen halk oylamasında asgari ücret için "Hayır" oyu çıkmıştı. Fakat ikinci defa düzenlenen halk oylamasından, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ekonomi sektörü üzerindeki etkisi sebebiyle yüzde 58 oranında "Evet" oyu çıktı.

Dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olarak nitelendirilen İsviçre'de iki kantonda asgari ücret uygulamasına geçilmişti. Cenevre, asgari ücret uygulamasının hayata geçirildiği üçüncü kanton oldu.

Cenevre'de iki odalı bir evin ortalama kirasının 3 bin İsviçre frangı olduğu biliniyor. Bir fincan kahvenin fiyatı ise yaklaşık 4 İsviçre frangı değerinde. 

Babalık iznine de onay verildi

Öte yandan, dün İsviçre'de gerçekleştirilen bir halk oylaması ile doğumun ardından erkeklere iki haftalık izin verilmesine onay çıktı.

Babalık iznine yüzde 57 oranında "Evet" oyu verildi.

Yorumlar (0)