Apple'ın gümrük tarife muafiyetleri onaylandı

ABD ticari regülatörleri, bazı Apple gümrük tarife muafiyetlerini onayladı.

EKONOMİ 23.09.2019, 08:50
Apple'ın gümrük tarife muafiyetleri onaylandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Temsilcileri, Federal Kayıt bildirisine göre, Apple Şirketi tarafından yapılan gümrük tarifesi muafiyeti taleplerinden 15 tanesinin 10'unu onayladı.

ABD yetkilileri tarafından yapılan bu hamle, hem Apple'ın, hem de küçük oyun bilgisayarı üreticilerinin ABD'deki cihazları bir araya getirerek parçaları ithal etme maliyetlerini düşürmesini kolaylaştırabilir.

Apple neden muafiyetler istediğini belirtmedi ancak talepler, kısmen tamamlanmış devre kartları gibi bileşenler içindi. Apple, Mac Pro bilgisayarlarını Teksas'ta üreterek üretimlerini gümrük tarifelerinden bağışık kılabilir ancak bu tür ara parçalar vergiye tabi.

Yurtiçinde de maliyetler artıyor

Apple'ın ürettiği, müzik ve sinema stüdyoları gibi kullanıcılar için tasarlanan Mac Pro bilgisayarının fiyatı 6.000 dolardan başlıyor. Özel tasarımı nedeniyle, bilgisayar hiçbir zaman çok sayıda satmadı. Ancak bu yılın başlarında, Wall Street Journal'ın Apple'ın Çin'e üretim yaptığını bildirmesi politik bir parlama noktası olarak kabul edildi.

Apple, hiçbir zaman kesin üretim planları hakkında kamuoyuna açıklama yapmadı. Ancak Çin mallarına yapılan ABD gümrük tarifeleri, ABD’de bilgisayarların kurulmasını zorlaştırdı. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ABD gümrük tarifelerinin üçüncü listesi, hem tam montajlı bazı kişisel bilgisayalara (PC) hem de bunları yapacak ana bileşenlere vergi koyuyordu; bu, üreticilerin ABD'de bilgisayar üretmiş olsalar bile, maliyet artışlarıyla karşılaştıklarını gösteriyor.

Gümrük tarifeleri ayrıca, meraklıların çoğu zaman kendi özel bilgisayarlarını Çin'den gelen parçalardan topladıkları PC oyun endüstrisini de vurdu.

Apple, bazı bileşenlerin muafiyetleri için başvuruda bulundu ancak ABD Başkanı Donald Trump, ABD’deki regülatörlerin bu muafiyetleri vermeyeceğini söyledi. Apple CEO'su Tim Cook, daha sonra şirketin 30 Temmuzda yaptığı kazanç sırasında, Apple’ın ABD'de Mac Pro ile devam etmek istediğini belirtti.

Cook, "Biz burada olmaya devam etmek istiyoruz." diyerek, Apple'ın bunu yapmak için kapasiteye yatırım yaptığını da ekledi.

Muafiyet istenen parçalar

Ticaret yetkilileri, Cuma günü, kısmen monte edilmiş ana devre kartları ve grafik kartları da dahil olmak üzere, Apple ve diğer tüm üreticiler için bir dizi bilgisayar bileşeniyle ilgili gümrük tarifelerini yükseltmişti. Bunlar bilgisayar montajcıları için kritik öneme sahip, çünkü Intel, Nvidia ve Advanced Micro Devices firmalarından çipler içeriyor. Bu çipler, genellikle bilgisayarların en pahalı parçalardan bazıları.

Yorumlar (0)