Amasra'nın turizmini canlandıracak projede sona gelindi

Bartın'ın tarihi yapıları ile doğal güzelliklerinin yanında mutfak kültürüyle de ünlenen ünlü Amasra ilçesinde yolcu limanının da arasında bulunduğu mendirek projesinde sona gelindi.

EKONOMİ 02.02.2023, 16:30 03.02.2023, 09:00
Amasra'nın turizmini canlandıracak projede sona gelindi

Az dalgalı denizi, koyları ve tabiatıyla bütünleşen güzellikleriyle turistlerin ilgisini çeken ilçede, "Amasra Limanı Yolcu İskelesi ve Yat Limanı" projesi dahilinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 2018 senesinde ihale edilip çalışmalarına başlanan inşaatta beton blokların denize indirilmesine dair işlemler bitirildi.

"2 ay içinde ziyaretçilere açılacak"

800 metre uzunluk ve 150 metre genişliği olan mendirek inşaatında derinliği kısmen 30 metreyi bulan denize sanayi dalgıçlarının desteğiyle indirilmiş olan bloklarla dalgaların taşması engellendi ve yolcu limanının daha da korunaklı hale gelmesi sağlandı.

Uluslararası Giriş Çıkışlar Daimi Açık Deniz Hudut Kapısı ilan edilip kruvaziyer gemileri ağırlamaya başlayan yolcu gemisi ve yat limanının ardından turizme dair çalışma gerçekleştirilen ziyaretçilerin gezebileceği bir alan oluşturuldu.

Mendireğin üstünde inşa edilen yürüyüş yolunun duvarları Roma dönemine ilişkin tarihi Amasra Kalesi'nin yapısına uygun bir şekilde inşa edilirken, içerisinde amfi tiyatro da yer aldı. Burada tiyatro, konser, festival vb. aktivitelerin yapılması düşünülüyor. Çevre düzenleme çalışmaları süren alanın 2 ay içerisinde ziyaretçilere açılması düşünülüyor.

"Amasra bugün Karadeniz'in dünyaya açılan penceresi"

Bartın Milletvekili ve AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, gazetecilere, Amasra yolcu limanının bölge turizmi için büyük bir önemi olduğunu kaydetti.

İlçeye yatırımların sürdüğünü ve ulaşımı kolaylaştırmak maksadıyla kara yolları ve tüneller ile bağlantıları gerçekleştirdiğini hatırlatan Tunç, "Şimdi ise Amasra Yolcu Limanı'nın tamamlanmasını görüyoruz. Gerçekten yolcu limanımız bölge turizmi için büyük bir önem taşıyor. Burası artık hudut kapısı oldu ve şimdiye dek 12 yolcu gemisi yurt dışından geldi, planlanmış olan seferler de bulunuyor." şeklinde konuştu.

Tunç, Amasra'nın tarihi yapısına uygun bir şekilde oluşturulan mendireğin büyük bir yatırım olduğunun altını çizerek, projenin 800 metre uzunluğunda ve 150 metre genişliğinde olduğunun altını çizdi.

Her biri 22 tonluk 14 bin küp şeklinde beton blok kullanıldığının altını çizen Tunç, "Amasra'daki tarihi kale surlarına uyumlu olacak şekilde inşa edildi ve beton yığını görüntüsünden kurtarıldı. Amasra'ya gelecek olan yerli ve yabancı turistler için de kale surları görünümünde yollar yapıldı. Yolcu limanının ucu ise amfi tiyatro tarzında dizayn edildi." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)