Altında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

Pandemi dönemine rağmen Türkiye’de altın üretimi 42 tonla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Böylece ekonomiye 2,4 milyar dolarlık katkı sağladı

EKONOMİ 07.01.2021, 16:03 08.01.2021, 12:28 Hanife
Altında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

Altın Madencileri Derneği temsilcilerini kabulünde konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen yılın enerji ve madencilik sektörü açısından başarıyla tamamlandığını duyurdu.

2001 yılında 1,4 ton altın üretimiyle başlanan Türkiye'de, 20 yılda toplam 382 ton altın üretildiğini belirten Dönemez, bu üretimin devlete kazancının 76 ton altına eşdeğer vergi geliri olduğunu söyledi.

Yerli ve yabancı toplam 18 altın madeninin Türkiye’de üretimini sürdüğünü söyleyen Bakan Dönmez, 20 yeni altın madeni projesinin de yatırım için gün saydığını belitti. Bu projeyle hedeflerinin altın üretimini 100 tona çıkarmak olduğunu vurgulayan Dönmez, diğer hedefleri şöyle sıraladı:

 “ Altın ihtiyacımızı önce yerli kaynaklardan sağlamak, altın kaynaklı cari açığı önemli ölçüde azaltmak, bu alandaki istihdamı artırmak." 

2020 yılı başında 40-45 ton arasında altın üretimini hedeflendiklerine dikkat çeken Dönmez, altın üretiminin salgına rağmen yıl sonunda 42 tona ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını ve bu sayede ekonomiye 2,4 milyar dolarlık bir katkı sağlandığını belirtti.

Önceki yıl 2019'a oranla % 123 artışla 25,2 milyar dolarlık altın ithal edildiğini söyleyen Dönmez, Türkiye'de altının, büyük bir oranda yatırım ve tasarruf amacıyla değerlendirildiğini dile getirdi.



“Türkiye'nin altın ithalatı artıyor "

Bugüne kadar toplam 6 milyar dolar altın madenciliğine yatırım yapıldığını söyleyen Dönmez, 13 bin 200 kişinin doğrudan istihdam edildiği bu sektörde, bireylerin aileleriyle birlikte yaklaşık 50 bin kişinin geçim kaynağı olduğunu belirtti
Bu sektörde bir kişiye istihdam sağlamak için 488 bin dolarlık yatırım yapıldığına dikkat çeken Dönmez, ülkede üretilen ürünler içersin de en fazla katma değeri altından alındığını söyledi.

Son zamanlarda altın madenciliğine yönelik yalan yanlış muhalefetlik yapıldığını farkında olduklarını dile getiren Bakan Dönmez, Türkiye'nin altın ithalatının artığını ve talebin en az yarısını karşılayacak bir rezerve sahip olduğunu belirtti. Ancak muhalefetin,  Türkiye'nin enerji ve maden bağımsızlığı söz konusu olduğunda toplumu kışkırtan ve terörize etiğini söyleyerek sitem etti.

Dönmez, ideolojisini emek üzerine kuranların, konu Türkiye çıkarları olunca işçinin emeklerine dil uzattıklarını dile getirerek, Türkiye için Karadeniz'de bulunan rezervin ne kadar değerliyse altın madenciliğin de aynı oranda değerli olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini vurgulayarak, muhalefet edenlere tavrını ortay koydu.

Madencilik yatırımlarının güven içerisinde yapılması için kolaylığı sağlamakta kararlı olduklarını söyleyen Dönmez, İthal edilen altının yarısının üretilmesi durumun da 12,5 milyar doların Türkiye’de kalacağını vurguladı. 


 

Yorumlar (0)