Altına hücum yeni rekor getirdi
Online bankacılık sistemlerinde alım satım makasının 1 gram altında 100 TL’yi aşması, vatandaşı fiziki altın almaya yönlendirdi. Fiziki altına artan talep sonrası Darphane tüm zamanların üretim rekorunu kırdı.

Dolar ve enflasyonla birlikte yukarı yönlü seyrini sürdüren altın, yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak görülüyor. Online bankacılık uygulamalarından alım satım yapan pek çok kişi, fiziki altın alım satımıyla arasındaki makasın giderek artması nedeniyle yön değiştirdi. Vatandaşın fiziki altına yönelmesiyle artan talep, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün altın işlemlerine yansıdı. Darphane’nin altın üretimi bu yılın ilk 5 ayında 16,8 milyon adet ile neredeyse geçen yılın tamamına ulaştı.
Fiziki altın talebi canlı kalacak
Piyasa uzmanlarından alınan bilgiye göre, altında devam edeceği düşünülen yukarı yönlü hareketin fiziksel talebi canlı tutacağı öngörülüyor. Ayrıca uzmanlar, yıllık rekorun da kırılacağını ifade ediyor. Söz konusu hareketin yılın ilk 5 ayında altın ithalatında da 15 milyar dolar ile rekor getirdiğini dile getiren uzmanlar, yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğü ise uygulamalara bağlı olarak altın üretimi ve ithalatına kıyasla daha yatay bir seyir izlediğini kaydetti. Mayıs 2023 itibari ile 595 milyar TL’lik büyüklüğe eriştiği vurgulandı.
Yastık altından çıkanın 2 katı yeniden girdi
Banka promosyonları, EYT tazminatı ve bayram ikramiyesini alan çalışanların yanı sıra gelirini enflasyon karşısında korumak isteyen vatandaşların kuyumcuların önünde kuyruklar oluşturduğunu söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Elimde veri yok ama tahminim 10-15 yılda yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması kapsamında çıkarılan altınların belki iki misli miktar ocak ve mayıs arasında tekrar yastı altına girdi” dedi.
Merkez Bankası’nın bir ayda 80 ton altını serbest piyasaya sattığını dile getiren Yıldırımtürk, “90 ton da ithal etti ve bunun önemli bir kısmı yastık altına gitti. Vatandaşlar parasını korumak için fiziksel altına yöneldi ve bu da Darphane üretimine yansıdı” ifadelerine yer verdi.
Alım satışa göre biraz daha yoğun
Bayram sonrasında talebin azalmakla birlikte devam ettiğini dile getiren Yıldırımtürk, “Şimdi biraz daha sakin. Seçimden sonra belirsizlik az da olsa ortadan kalktı ama MB’nin ne yapacağı ile ilgili henüz net bir ifade yok” dedi.
Dolayısıyla serbest piyasa ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın test etme dönemine girdiğini belirten Yıldırımtürk, “Vatandaş hala enflasyonu izlemeye devam ediyor, seçim öncesi kadar olmasa da altın alımları devam ediyor. Alım satışa göre biraz daha yoğun” ifadelerini kullandı.
Kuyumcuları durumdan mutsuz
Türkiye’de sayısı 20 bine yaklaşan kuyumcunun söz konusu hareketten çok da memnun olmadığını belirten İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, kuyumcuların işlenmiş ürün sattıklarında mutlu olduklarına dikkat çekti. Fiziki altın ya da sarrafiye ürünlerde çok düşük marjlarla hizmet ettiklerini belirten Özboyacı, “Dolayısıyla bunun bizim ne atölyelerimizdeki üretimimize faydası var ne de işlenmiş takıların satışını etkiliyor. Tabi bu seçim öncesi oluşan belirsizlikten dolayı meydana gelen bir hareketti” dedi.