Altın ve dolar rekora koşarken Borsa İstanbul kritik kararı verdi 

Sabah saatleriyle birlikte hızlı şekilde yükselmeye başlayan altın ve dolar, Borsa İstanbul’da kritik dakikalar yaşatıyor. Oldukça değişken verileri ile yatırımcıları şaşırtan veriler, Euro ve Dolar bazında sabah saatlerinden bu yana yüzde 6’lık artışı gördü. 17 TL üzerine çıkan Dolar, inişli çıkışlı yol izlerken gram altın 1015 liradan satışa sunuldu.  

EKONOMİ 20.12.2021, 10:35 21.12.2021, 09:14
Altın ve dolar rekora koşarken Borsa İstanbul kritik kararı verdi 

Döviz kuru geçtiğimiz haftayı 17 seviyesinin altında kapatmış, buna en büyük sebep de Merkez Bankası’nın 2 milyar Dolar değerinde satış yapması olmuştu. Bu sabah saatlerinde piyasaların açılmasıyla birlikte yüzde 6 oranında artış görüldü ve Dolar/TL seviyesi 17,47’ye yükseldi. Euro/TL de benzer artışla 19,62 seviyesini gördü.  

Gram altın rekorunu tazeledi 

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası enflasyon, döviz kuru ve altın fiyatlarıyla mücadele konusunda büyük bir sınav vermişti. Verilen sınavın etkilerinin bu sabah kaldığı yerden devam ettiği görüldü. Gram altın bin lirayı geçerek 1015 TL’den satışa çıktı. Altının ons fiyatı ise 1800 Dolar seviyesini geçti. Altın fiyatlarında Omicron varyantının etkisinin olduğunu düşünenler ise epey fazla. 



Borsa İstanbul kritik kararı verdi: Açığa satış 

Borsa İstanbul Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP), yazılı açıklama yayınladı. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından karar alındığını ve BIST-50 endeksinde açığa satış kararının alınmasının söz konusu olduğunu açıkladı. Bugün söz konusu endekste bir gün boyunca geçerli olacak açığa satış işleminde yukarı adım kuralı uygulanacak. Buna göre BIST-50 endeksinde en son işlem fiyatından yüksek fiyat üzerinden işlem yapılacak.  

Açığa satış yukarı adım kuralı nedir? 

Açığa satış kuralında uygulanan adımlardan biri olan yukarı adım kuralı, organize piyasada işlem gören menkul kıymetin, en son işlem sırasındaki fiyatının üstündeki fiyattan işleme sokulmasıdır. Bu adım, hisse denetlerindeki düşüşü azaltan bir tedbir olarak biliniyor. 

Yorumlar (0)