Altın tasarruf sistemi başladı! Yastık altı altında yeni dönem

Yastıkaltı altınları güvenceye alarak finansal sisteme kazandırılması hedefiyle ‘Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi’ başladı. Kuyumcular, bankalar ve rafineri üçgeninde işletilecek olan sistemde, finansal sisteme 5 bin ton altının kazandırılması amaçlanıyor. Altınlar ister parasal ister fiziki karşılığıyla hesaba yatırılacak.

EKONOMİ 02.03.2022, 11:05 02.03.2022, 16:30
Altın tasarruf sistemi başladı! Yastık altı altında yeni dönem

Bugün itibariyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı ‘Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi’ uygulanmaya başladı. 

‘Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi’ resmen başladı

İlk olarak vatandaşlar, sisteme dahil olmak amacıyla hesaplarını bankalarda açacak ve daha sonra Altın Değerleme Noktasında yetkilendirilmiş olan kuyumcular yoluyla altın tasarruflarını sisteme ekleyebilecek. Ardından sertifikalarını teslim alan vatandaşlar, sisteme eklenmiş olacak. Proje aracılığıyla yastık altındaki altınların çalınma, kaybolma gibi tehlikeleri de ortadan kalkacak. İlgili mevzuat kapsamında bankalardaki altın hesapları, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesinde olacak. Sistemdeki vatandaşlar, fiziki bir şekilde yatırdıkları altınlarını fiziki olarak çekebilecekler.

Bilezik şeklinde yatırılan altınlar, gram yoluyla işleme alınacak. Vade sonunda müşteri, altınlarını fiziki olarak almak istediği takdirde gram karşılığı olarak alabilecek.

“Altınların kaybolma ve çalınma tehlikesi ortadan kalkıyor”

Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’nde bulunan yetkilendirilmiş kuyumcu Selami Boz, yeni sistem hakkında açıklamalar yaptı. Boz, sisteme giren vatandaşların altınlarının çalınma ve kaybolma risklerinin ortadan kalktığını aktardı.

Sistemle beraber ülke ekonomisine de katkı sağlandığını kaydeden Boz, “Yatırımcı, Altın Tasarruf Sistemi'nde riski olan ve evinde saklayamadığı altınını sisteme dahil ederek güvenceye alacak. Bu sistemin en büyük hedeflerinden birisi; yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılmasıdır. Kullanıcılar burada, isterse fiziki olarak isterse de kur korumalı bir şekilde hesap açabilecek. Mesela kullanıcı, 10 yarım altın getirdi, 10 adet yarım altınını daha sonra vade sonlarında fiziki bir şekilde yeniden çekebiliyor. Vatandaşlar sertifikalarını teslim alarak sisteme dahil oluyor" dedi.

“Fiziki altın ve nakit olarak çekilebilecek”

Boz, "Yatırımcı bu sistemde yaptığı bütün işlemleri, bağlı olduğu bankasının internet şubesi üzerinden takip edebiliyor. Vadesi tamamlandığı zaman isterse bu altınlarını paraya dönüştürebilecek. İstese de altın olarak fiziki bir şekilde çekebilecek" ifadelerini kullandı.

Web sitesi hazırlandı

Öte yandan projeyle ilgili toplumun bilgilendirilmesi amacıyla bir internet sitesi hazırlandı. Söz konusu sitede "Kuyumcu Altın Değerlendirme (KAD-SİS)", "Darphane Çeyrek Altın Sistemi","Banka Altın Değerlendirme Sistemi" ile ilgili bilgilere yer verildi. Söz konusu sürecin işleyişi, işitsel, görsel ve yazılı olarak detaylı bir şekilde anlatıldı.

İlk aşamada, Darphane Çeyrek Altın Sistemi'nde VakıfBank, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıf Katılım, Emlak Katılım, Ziraat Katılım bankaları bu konuda işlem yapacak.

Banka Altın Değerlendirme Sisteminde ise Akbank, Albaraka, Anadolubank, Kuveyt Türk, Denizbank, TEB, Garanti BBVA, Türkiye Katılım, QNB Finans, Yapı Kredi ve Vakıf Katılım bankaları hizmet sunacak. Öte yandan sistemle ilgili kişiler, çağrı merkezleriyle görüşerek ayrıntılı bilgi alabilecek.

Proje yoluyla yastık altındaki altınların çalınma ve kaybolma gibi tehlikeleri de ortadan kalkacak, banka altın hesaplarına ilişkin mevzuat kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altında bulunacak

Yorumlar (0)