Altın hesaplarını TL’ye dönüştürerek nasıl kazanç sağlanır? İşte tüm ayrıntılar...

Dövizin ardından TL’ye dönüşte altın hesapları da artık oldukça etkili. Mevduat hesapları ve katılım fonları artık vadeli Türk Lirası mevduat ve katılım hesaplarına dönüştürülebiliyor ve TCMB tarafından hesap sahibine düzenli gelir sağlanabiliyor. Peki bu gelir nasıl olacak ve nasıl hesaplanacak? Yeni uygulamayla ilgili merak edilen her şeyin cevabı sizlerle... 

EKONOMİ 30.12.2021, 17:05 30.12.2021, 17:41 Başak Çetin
Altın hesaplarını TL’ye dönüştürerek nasıl kazanç sağlanır? İşte tüm ayrıntılar...

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı sisteminin geçtiğimiz günlerde getirilmesinin ardından milyonlarca Dolar değerindeki banka hesapları, TL’ye çevrilmiş ve bunun da döviz kurunda vatandaş yönünden olumlu katkısı olmuştu. Bu sistemin ardından altın hesaplarını da içerisinde barındıran yeni bir sistem duyuruldu. Altın cinsinden mevduat hesaplarının ve katılım fonlarının vadeli şekilde TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümünü destekleyen yeni ekonomi sistemi hakkında ayrıntılar duyuruldu. 

Bankacılık sistemindeki mevduat ve katılım fonlu Türk lirası payının artırılması hedeflenen sistemde finansal istikrarın desteklenmesi hedefiyle yola çıkan yetkililer, döviz hesaplarının ve döviz cinsinden olan katılım fonlarının TL vadeli hesaplara dönüştürülmesine ilişkin desteklerini duyurdu. Altın cinsinden mevduat hesapları ile katılım fonlarının vadeli TL hesaplarına dönüştürülmesi durumunda hesap sahiplerine verilecek destek, bu desteğin hesaplanması gibi merak edilenlerin cevabı şu şekilde oldu: 

Soru 1: Altın hesaplarının TL hesabına dönüşümünde verilecek destekten kimler faydalanabilecek? 

Cevap: Türkiye’de yerleşim hakkı bulunan kişiler ile yurt dışında serbest meslek ya da işçi kadrolarında çalışan Türk vatandaşları destekten faydalanabilecek. 

Soru 2: Yeni hesaplar hangi vadelerde açılacak? 

Cevap: Altın hesabını vadeli TL hesaba dönüştürürken vadeli hesap açılması gerekmektedir. Hesaplar 3, 6 ya da 12 ay vadeli olabilir. 

Soru 3: Katılım bankaları sisteme dahil mi? 

Cevap: Bu uygulama, katılım bankacılığı esasları çerçevesinde işleyecektir. Yani katılım bankaları da sisteme dahildir. 



Soru 4: Hesaptan ne kadar getiri elde edilecek? 

Cevap: Vade sonuna kadar beklenmesi halinde banka tarafından faiz işletilecektir. Vadede altın fiyatının vade başındaki fiyata göre yüksek olması durumunda faiz dışında kalan fark, TCMB tarafından hesap sahibine ödenecek. Bu kapsamda vade sonuna kadar beklenmedi durumunda hesap sahibi en az faiz düzeyinde geliri garanti etmiş olacak; altındaki düşüşten etkilenmeyecek. Altında yükseliş yaşanması durumunda da artıştan faydalanacak. Katılım bankacılığı esasları kapsamında kar payı, katılım bankacılığı esaslarınca belirlenip hesaplara aktarılacak. Vade sonunda hesap sahibinin hesabına elde ettiği kar payı aktarılacak. Bu kapsamda katılım hesabı sahibi, altın fiyatlarındaki düşüşten hiçbir şekilde etkilenmeyecek eve altın fiyatlarında artış olması durumunda bundan da gelir elde edecek. 

Soru 5: Vade öncesinde hesaptan para çekilebilir mi? 

Cevap: TL mevduat ve/veya katılım hesabından vade dolumundan önce para çekilmesi durumunda çekim yapıldığı gün saat 11.00’da TCMB tarafından açıklanacak olan gram altının TL karşılığı alış fiyatının, hesabın açıldığı tarihteki fiyattan yüksek olması halinde hesap sahibi herhangi bir ödeme alamayacak. Çekimin yapıldığı gün TCMB tarafından ilan edilen fiyatın, hesabın açıldığı günkü fiyattan düşük olması durumunda ise fark, düşük olan fiyata göre güncellenerek hesap sahibine ödenecek. 

Soru 6: Yeni ekonomi sistemine giriş için bir tarih var mı? Sisteme birden fazla kez kayıt olup birden fazla kez çıkış yapılabilir mi? 

Cevap: 28 Aralık 2021 tarihinde mevcut olan altın hesapları ile bu tarihten sonra açılacak altın hesapları, hesap sahibinin isteği doğrultusunda dönüşüm fiyatı üzerinden TL’ye çevrilebilecek. Uygulama kapsamında açılan TL hesapları, belirtilen destekten yalnızca bir kez faydalanabilecek. Bir hesap sahibi, birden fazla hesap açıp sisteme dahil olabilecek.  



Soru 7: Mevduat sahibi için faiz oranı, katılım hesabı sahibi için kar payı nasıl belirlenir? 

Cevap: Bankanın mevduat hesabı için uygulayacağı faiz oranı, Merkez Bankasınca belirlenecektir. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (yüzde 14) altında faiz işletilmeyecektir. Katılım hesabının kar getirisi vade sonunda katılım bankacılığı esasları çerçevesinde hesaplanacaktır. 

Soru 8: Sisteme dahil olmak için hangi bankaya başvuru yapılmalıdır? 

Cevap: TCMB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sisteme dahil olduğu bildirilen herhangi bir bankaya müracaat edilebilir. 

Soru 9: Dönüşüm ile vade sonu fiyatı nedir? 

Cevap: Altın hesabındaki altın miktarının TL cinsine çevrildiği gün dönüşüm fiyatı; hesabın vade gününde saat 11.00’da Merkez Bankası tarafından ilan edilen 995/1000 ve/veya 1000/1000 saflığındaki gram altının TL karşılığı da vade sonu / alış fiyatıdır. 

Soru 10: Hali hazırda altın cinsinden hesabı olanların sisteme dahil olması için bankaya başvuru yapmak gerekecek mi yoksa otomatik olarak dönüşüm sağlanacak mı? 

Cevap: Bu sistem bireysel bankacılık işlemi içerdiğinden dolayı hesap sahibinin bankaya başvuru yapması gerekecektir. 

Yorumlar (0)
-5
parçalı bulutlu