Altın fiyatı, 22 ayar altın nasıl hesaplanır?

Günümüzün en çok tercih edilen yatırım araçlarından olan altının fiyat hesaplama yöntemleri merakla araştırılıyor. Peki, 22 ayar altın fiyatı nasıl hesaplanır? Altın fiyatı hesaplama yöntemleri nelerdir?

EKONOMİ 10.08.2022, 16:58 11.08.2022, 10:43
Altın fiyatı, 22 ayar altın nasıl hesaplanır?

22 gram has altının fiyatı, ons ve dolar kuru gibi değerlerin kullanıldığı bir formül ile kolayca hesaplanabiliyor. Ons, tüm dünyada 31,10 grama eşit olan saf altın olarak dikkat çekiyor. Peki, 22 ayar altın fiyatını hesaplarken nasıl bir formül izleniyor? Ons fiyatı baz alınarak altın fiyatı nasıl hesaplanıyor?

22 ayar altın fiyatını hesaplama yöntemi nedir?

22 ayar altın fiyatını hesaplarken, dolar kuru ve ons değeri baz alınıyor. Dünya genelinde hiçbir zaman değişmeyen ons, 31,10 gram saf altına eşdeğerde bulunuyor. Dolar kuru ise gün içinde değişebildiğinden güncel hesap yapabilmek için formülleri iyi bilmek gerekiyor.

Altın fiyatı hesaplamada nelere bakılır?

Altının hem gramına hem de ayarına göre farklı türleri bulunuyor. Tam altın, yarım altın, çeyrek altın ya da gram altın hesaplarken ons fiyatı baz alınıyor. Dünyanın her yerinde aynı olan ve değişmeyen ons, 31,10 gram saf altına eşit olarak dikkat çekiyor. Bu sebeple 1 ons altının fiyatı da ülkelerde kullanılan ulusal para biriminin dolara kıyasla olan değerine göre hesaplanıyor. Altının değer hesaplaması kapsamında ele alınan unsurlar; dolar kuru, altının ayarı ve ons fiyatı olarak öne çıkıyor. 

Ons fiyatından altın hesaplama

Has gram altın fiyatı hesaplanırken, ons değerinin dikkate alınması gerekiyor. Bu kapsamda gram altın hesaplama formülü şu şekilde yapılıyor:

Dolar cinsi üzerinden 1 gram altın fiyatı, Dolar/ TL kuru ile çarpılır.

Bu işlem ile birlikte Türk lirası cinsi üzerinden 1 gram altın hesaplaması yapılmış olur.

Yukarıdaki işlemler kapsamında Türk Lirası üzerinden 1 gram altın = (altın ons fiyatı) / (31,1034768) x (dolar/TL) şeklinde olur. 

22 ayar altın gram fiyatı hesaplama

Ons değeri ele alınarak 22 ayar altının gram fiyatı da kolaylıkla hesaplanabiliyor. Ancak dolar kurunun hareketliliği gereği bu hesaplamalar da anlık olarak değişebiliyor. 22 ayar gram altın hesaplama yönteminde şu adımlar izleniyor:

Ons değeri 500, dolar/ TL değeri ise 6.027 olarak ele alınır.

Bu çerçevede değerler formüle yerleştirilirse 1 gram altın fiyatı=(500)/(31.1034768) x (6.027) olur.

Gram altın hesaplama formülündeki işlem tamamlandığında ise temsili verilere göre 1 gram 22 ayar altın fiyatı; 96.99 TL olarak elde edilir. 

Yorumlar (0)