Altın cazibesini koruyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile İran arasında yaşanan gerginliğe bağlı olarak küresel piyasalarda altının ons fiyatı 1,612 dolara kadar çıktı.

EKONOMİ 10.01.2020, 13:45 10.01.2020, 14:21
Altın cazibesini koruyor

Özellikle Orta Doğuda yaşanan gerginliğe bağlı olarak altının ons fiyatı son 6 yılın en yükseğine kadar çıktı. Tarafların karşılıklı açıklamalarının ardından jeopolitik belirsizliklerin azalma evresine girmesi ile doların ons fiyatı da düşüşe geçti ve altının düşüş eğilimi üçüncü güne girdi.

ABD ve İran arasında yaşanan gerginlik, küresel piyasalarda yatırımcıları güvenli varlık taleplerine yönlendirdi. Diğer taraftan altın, geçen yıl en çok kazanç sağlayan emtia oldu. Altının kazançlı olmasının nedeni ise dünyada yaşanan ticaret savaşları ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak merkez bankalarının politikalarında değişikliğe gitmesi olarak gösteriliyor.

Çin ve ABD arasında yaşanan ticaret savaşları devam ederken, tarafların sürdürdükleri müzakerelerde aksamalar yaşanması ve ABD’nin yeni yaptırım kararları alması küresel büyüme endişelerini artırdı. 

Piyasalarda iştahın ve yatırımların düşmesi sonucu altın gibi değerli emtiaların fiyatları yükseldi. 

Ekim 2019’da ABD ile Çin’in müzakerelere tekrar başlaması ve ABD’de yaşanan faiz indirim kararları ile birlikte altın fiyatları düşüşe geçti.

Hisse senetlerinin küresel piyasalarda yükselmesi ve Amerikan borsa endekslerinin tavan yapmasına karşın, altının vadeli işlemlerde kullanılmasıyla altın bir miktar toparlanma göstererek 2019 yılını 1,515 dolar seviyelerinde kapattı.

2020 yılının ilk günlerinde küresel piyasalarda beklenmeyen bu gelişmeler neticesinde borsalar kısa süreli düşüş gerçekleştirirken, altın kazancını genişletti. Küresel piyasalarda altının onsu 10 günlük yükseliş trendinin sonunda 1,612 dolar seviyelerine çıktı.

ABD ve İran arasında yaşanan gerginliğin ardından tarafların karşılıklı olumlu açıklamalarıyla küresel piyasalardaki endişeler azaldı. Küresel piyasalarda kaygının azalmasıyla altının ons fiyatı, zirveden aşağıya doğru gevşemeye başladı. 

2020’nin ilk günlerinden bu yana yüksek seviyelerde işlem gören altının ons fiyatı, bugün itibarıyla 1,550 dolar seviyelerine kadar geriledi ve bu seviyelerden işlem görüyor.

Yorumlar (0)