Almanya ve Fransa anlaştı!

Almanya ve Fransa gelecek nesil savaş uçakları ve tank gibi silahların ihracatı konusunda anlaşmaya vardı.

EKONOMİ 17.10.2019, 09:27
Almanya ve Fransa anlaştı!

Almanya ve Fransa, tank ve gelecek nesil savaş uçakları gibi iki ülkenin ortak ürettiği silahların ihracatının kontrolünün kurallarına ilişkin bir "bağlayıcı anlaşma" için masaya oturdu.

"Ayrıcalıklı muamele"

Toulouse Fransa'da gerçekleşen Almanya-Fransa ortak bakanlar kurulu toplantısı sonrasında ortak bir açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada, iki ülkenin ortak olarak ürettiği silahların ihracatlarının kontrolüne dair kurallarla ilgili bağlayıcılığı bulunan bir anlaşma imzalandığı belirtildi.

Paris ve Berlin'in uzaya roket fırlatmalarda, Avrupalı firmalara "ayrıcalıklı muamele" yapılmasında anlaşmaya vardıkları söylendi.

Yapılan anlaşmada, Almanya'nın, yapımında yüzde 20'den az Alman ekipmanı bulunan Fransız ihracat mallarının üçüncü ülkelere gerçekleşen ihracatını sınırlamayacağı bildirildi

Yeni anlaşmalar geliyor

Almanya ve Fransa, Geleceğin Savaş Uçağı Muharebe Sistemi (Scaf) kapsamında çalışmalarını sürdürürken, önümüzdeki birkaç ayda Berlin ve Paris'in savaş uçağı geliştirilmesi kapsamındaki çalışmaları ivmelendireceği ve yeni anlaşmalar yapacağı ifade ediliyor.

İhracat edilecek silahların, Avrupa Birliği (AB) ve NATO bünyesi dışında kalan ülkelere ihracatında iki ülke arasında tartışmalar sürerken, Fransız savunma firmaları, "Almanya'nın ihracat sınırlamalarının üçüncü ülkelerle gerçekleşen ihracat anlaşmalarını kısıtladığına" yönelik açıklamalar yapılmıştı.

Almanya, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cinayetinden sonra Suudi Arabistan'a silah satışını durdurma kararı vermişti ve AB üyeleri ortak üretilen silahların da bir kısmını kapsadığı için Fransa'nın bu karara karşı çıkması dikkat çekmişti.

Yorumlar (0)