Alman ekonomisinde neler oluyor?

Alman işletme morali bozuldu, Ifo dördüncü çeyrekte hafif genişleme gördü!

EKONOMİ 25.10.2019, 13:13 25.10.2019, 13:30
Alman ekonomisinde neler oluyor?

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Cuma günü bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre, Alman iş morali Ekim ayında sabit kaldı ve Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın, yıl başındaki daralmadan sonra dördüncü çeyrekte hafifçe genişlemesi gerekiyor.

Ifo, iş ortamı endeksinin Ekim ayında 94.6’da kaldığını ve bir önceki aya göre değişmediğini bildirdi. Fikir birliği tahmini ise 94.5 idi. Dolayısıyla, Ekim ayında açıklanan bu değer fikir birliği tahmininin hemen üzerinde.

Clemens Fuest ne diyor?

Ifo Başkanı Clemens Fuest yaptığı açıklamada, Alman ekonomisinin kazandığını belirtti.

Avrupa'nın ekonomik olarak en etkin gücü, ikinci çeyrekte daraldı ve birçok ekonomist üçüncü çeyrekte küçülmesini bekliyor. Genellikle en az iki arka arkaya kasılma çeyreği süresi olarak tanımlananan resesyon, bu durumun sonucu olarak düşünülebilir.

Klaus Wohlrabe ne diyor?

Öte yandan, Ifo ekonomisti Klaus Wohlrabe,  Reuters'e  yaptığı açıklamada dördüncü çeyrek için hafif bir genişleme beklediklerini bildirdi.

Ifo’nun mevcut şartlara dair endeksi Eylül ayında 98.6’dan 97.8’e düştü. Fakat beklenti endeksi ise 90,9'dan 91,5'e yükseldi.

Almanya’nın ihracata dayanan ekonomisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘America First’ ticaret politikasından kaynaklanan yavaş küresel büyüme ve belirsizlikle, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma planının gecikmiş olması sebebiyle zarar görüyor.

Wohlrabe'e göre, Brexit'ten kaynaklanan belirsizliğin hala yüksek olduğunu belirten Wolhrabe, sanayide düşüş eğiliminin şimdilik durduğunu belirtti.

Alman spor giyim grubu Puma (PUMG.DE) da Perşembe günü bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre, dördüncü çeyrekte, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Çin’e uyguladığı gümrük vergileri satışlar üzerinde etkili, satış tahminlerini artırıyor.

Angela Merkel ne diyor?

Angela Merkel’in koalisyon hükümeti, yavaşlamaya karşı durması için yapılan teşvik paketinin çağrısına karşı direndi.

Merkel, Çarşamba günü Berlin'de düzenlenen bir iş forumunda, ekonomik saman yangınlarına karşı olduğunu bildirdi.

Yorumlar (0)