Aliyev'den Paşinyan'ı perişan edecek müjde!

Azerbaycan ordusu karşısında ağır kayıplar veren Ermenistan gerek ordu gerek halk birliğini kaybetmişken Azerbaycan'dan müjdeli haber geldi.

EKONOMİ 23.10.2020, 12:43
Aliyev'den Paşinyan'ı perişan edecek müjde!

Azerbaycan Türklerinin lideri Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin Şah Deniz 2 sahasında bulunan doğal gazı Avrupa'ya götürecek TAP'ın (Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı) tamamlandığını "tarihi bir boru hattı tamam" sözleriyle açıklayarak, haftalar içerisinde resmi açılışının yapılacağı müjdesini verdi.

Azerbaycan'a bulaştığını bin pişman olan Paşinyan ülkesine en perişan günleri yaşatırken, işgalden kurtardığı köylerin yollarını bile asfaltlamaya başlayan Azerbaycan'dan peş peşe müjdeli haberler geliyor.

"Erivan yönetimi ile çözüm çok düşük!"

Azerbaycan Türklerinin lideri İlham Aliyev, Japonya'nın en büyük gazetelerinden biri olan Nikkei'e verdiği röportajda Dağlık Karabağ’daki makus tarihin ve alçak statükonun artık değiştiğini bildirdi.

Moskova'dan sonra iki ülkenin dışişleri bakanlarının ABD’de de görüşmeler yapacağını belirten İlham Aliyev, bu tür görüşmelerin defalarca yapıldığını fakat mevcut Erivan hükümetiyle sorunun barışçıl yolla çözülmesi ihtimalinin hayli düşük olduğunu söyledi.

Ermenistan'ın boru hatlarına saldırıları

Ermenistan ordusunun Azerbaycan’da bulunan boru hatlarına yönelik kesintisiz saldırı tehdidinde bulunduğunu vurgulayan İlham Aliyev, böyle bir adım atmaları durumunda bedelini ağır ödeyecekleri uyarısında bulunarak, TAP boru hattının tamamlandığını ve haftalar içinde resmî açılışının yapılacağını müjdeledi. Aliyev, Bakü’den Avrupa’ya doğal gaz götürecek boru hattını "tarihi boru hattı" olarak nitelendirdi.

Azerbaycan’daki tüm boru hatlarının 7/24 korunduğunu aktaran İlham Aliyev, söz konusu boru hatlarına çok sayıda ülkenin ve kurumun milyarlarca dolar yatırım yaptığını, Ermenistan'ın bu boru hatlarına saldırı yapması durumunda bu ülkelerin tepkisinin ne olacağını düşünmesi gerektiğini, Ermenistan'ın bu hatlara saldırı yapmadan önce iki defa düşünmesinin şart olduğunu bildirdi.

"Kardeşimiz Türkiye, dünyada önemli rol oynuyor"

Türkiye’nin sadece Kafkasya’da değil dünyada da çok önemli rol oynadığına vurgu yapan Aliyev, bunun bir gerçek olduğunu ve bu gerçeğin kendilerini çok mutlu ettiğini kaydederek, Türkiye'nin Azerbaycan'ın kardeş ülkesi ve en yakın müttefiki olduğunun altını çizdi.

Dağlık Karabağ konusunun Türkiye ile Rusya arasında istişare edildiğini hatırlatan İlham Aliyev, bu yüzden Ermenistan’ın Türkiye’nin sürece dahil edilmemesini istemesinin anlamsız olduğunu çünkü Türkiye'nin zaten sürecin içerisinde yer aldığını ve istikrarın sağlanabilmesi için de sürecin ortasında olması gerektiğini savundu.

Türkiye'nin üç Kafkasya ülkesiyle sınırı bulunan tek ülke olduğunu anımsatan Aliyev, başka hiçbir ülkenin üçüne birden sınır komşusu olmadığını, hâliyle Türkiye’nin süreçte etkin rol almasını güçlü bir biçimde desteklediklerini ifade etti.

TAP boru hattı güzergâhı

Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı, kısa adıyla TAP, Azerbaycan'ın deniz sınırları içinde bulunan Şah Deniz 2 sahasından elde edilen doğal gazı Avrupa'ya götürecek boru hattı. TAP, Türkiye-Yunanistan sınırındaki TANAP'a (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı) bağlı. Projenin inşaat çalışmalarının tamamlandığına dair açıklama 13 Ekim’de yapılmıştı. Çalışmalar 4,5 yıl sürmüştü.

tanap boru hattı güzergahı haritası

TAP Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa ayağını oluşturuyor. TAP, önce Yunanistan, ardından Arnavutluk ve daha sonra Adriyatik Denizi'nden geçerek İtalya'ya ulaşıyor. TAP'ın senede 10 milyar metreküp doğal gaz taşıması planlanıyor.

TAP boru hattı güzergahı haritası

TAP'ın ortakları

TAP çok sayıda hisseye sahip. TAP'ın hissedarları ise BP (%20), SOCAR (%20), Snam (%20), Fluxys (%19), Enagas (%16) ve Axpo (%5).

Nabucco boru hattı güzergahı haritası

Yorumlar (0)