Albayrak açıkladı: Kamuda evden çalışma olacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele tedbirlerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Özel durumlar hariç kamuda evden çalışma olmayacak." dedi.

EKONOMİ 19.03.2020, 15:10 19.03.2020, 16:42
Albayrak açıkladı: Kamuda evden çalışma olacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ekonomi üzerinde etkileri ve alınan önlemlere ilişkin açıklamada bulundu. 

Bakan Albayrak, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin etkilerini azaltmak amacıyla dün açıklanan "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketine ilişkin, "Dün açıklanan paket iş dünyası ile istişare sonucu oluşturuldu. Türkiye olarak işin sağlık ve ekonomik boyutunu yakından takip ediyoruz. Bu dinamik bir süreç, bu sürecin etkilerini kimse kestiremediği için dinamik bir şekilde yakından takip edeceğiz. Çok dinamik, etkili, hızlı adımlar atmamız gereken canlı bir süreç." ifadelerini kullandı. 

"Ciddi bir rahatlama getirecek 3 aylık pencere açtık"

Koronavirüs nedeniyle önümüzdeki birkaç aylık sürecin tüm dünyada belirsizlikleri barındırdığına dikkat çeken Albayrak, "Avrupa ve Batı'ya baktığımızda Türkiye bu süreci çok sakin ve itidalli geçiriyor. Ciddi bir rahatlama getirecek 3 aylık pencere açtık. Oluşabilecek nakit akışı, sıkışıklığı giderebilecek bir üç aylık pencere açtık. Bu 3 aylık süreçte piyasada ciddi bir likidite rahatlaması oluşturulacak. Likidite ihtiyacı, maliyeti, kullandırılma kanallarının altyapısının oluşturulması ile likidite sorunu oluşturmayacak güçlü bir paket." dedi. 

"3 aylık dönemde piyasada 50-60 milyar lira likidite olacak"

Albayrak, piyasaya 50-60 milyar likidite sürüleceğini vurgulayarak, "Merkez Bankası'nın daha ucuz maliyetle likidite penceresini açması ile bankalara yoğun bir likidite akımı sağlanarak, ihtiyacı hızlı bir şekilde karşılayacak altyapı yürüyecek. 650 bin 1500 liranın altında emekli maaşı alanlara destek var. 3 aylık dönemde piyasada 50-60 milyar lira likidite olacak. Küçük esnaflar prim desteklerinin tamamından faydalanacak." diye konuştu. 

"Belli bir yaş ve çerçevede çalışma esnemesi getirildi"

Birçok sektörün de işsizlik fonu üzerinden kısa çalışma ödeneğinden yararlanacağını aktaran Albayrak, "İstihdam için kısa çalışma ödeneği esnetilebilir. Belli bir yaş ve çerçevede çalışma esnemesi getirildi. Beyanname verme süresi Nisan sonuna kadar uzatıldı." açıklamasını yaptı. 

"Kamuda evden çalışma yok"

Albayrak, "Özel durumlar hariç kamuda evden çalışma olmayacak." dedi. 

Mart ayında hafif bir yavaşlama ile beraber ilk çeyreğin beklentilerin üzerinde kapatılacağını belirten Albayrak, "Büyüme hedeflerine sıkıntı görmüyoruz. Türkiye böyle bir küresel sürece belki dünyada en hazırlıklı ve en tedarikli, alt yapı itibariyle en güçlü giren ülkelerden. Finans piyasaları Avrupa'nın birçok yerine evden çalışmaya başladı. Avrupa'da korona salgınından daha çok korku salgını var. Ben, beklenti olarak Türkiye ekonomisinde şu an için bir risk görmüyorum. Şu anda bütçe riski yok, Türkiye ekonomisi bu süreçten en pozitif çıkan ülke olacak. Türkiye'nin mevcut kapasitesi içinde makul olan talepleri yerine getireceğiz." şeklinde konuştu. 

"Sokağa çıkma yasağı gündemimizde değil"

Sokağa çıkma yasağı gelip gelmeyeceğine ilişkin Albayrak, "Sokağa çıkma yasağı şu anda gündemimizde yok. Likidite ve finasmana erişim açısından bir sorunumuz yok. 'Marketler yağmalanmış' diyorlar. Gidiyorum markete dünya kadar ürün var. Küresel resmin olumsuz senaryolarına karşı maliye politikaları elimizde bir silah, gerektiğinde tabii ki kullanacağız ama bugün için böyle bir risk görmüyorum." açıklamasını yaptı. 

"Reel sektörde ciddi anlamda olumsuz etkilenen hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz"

Albayrak, döviz kurunda yaşanan yükselişe ilişkin, "Döviz kurundaki yükselişin enflasyon üzerinde ciddi bir fiyatlanma davranışı olacağını düşünmüyorum. Bu süreçten tam tersine pozitif etkilenen sektörler de var. Reel sektörde bu süreçten ciddi anlamda olumsuz etkilenen hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Bankalar Birliği'nin bugünkü mesajları çok olumlu." diye konuştu. 

Yorumlar (0)