Akkuyu NGS'de yeni gelişme
Ülkemizin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS'de (Nükleer Güç Santrali) tam ölçekli simülasyon merkezi devreye sokuldu.

Akkuyu NGS'nin kontrol ve güç ünitelerinin birebir kopyası olan tam ölçekli simülatör vasıtasıyla santral işletmeye alınmadan evvel kuvvet ünitelerinde çalışacak personellere uygulamalı eğitim sağlanacak. Eğitimi bitirenler yetkinlik belgesi alacak.
"Büyük katlı sağlayacak"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Uluslararası Projeler ve Nükleer Enerji Müdürlüğü Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Başkanı Salih Sarı, tam ölçekli simülasyon merkezinin yapımında emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, şöyle konuştu:
"Nükleer santralde görev yapacakların yüksek beceri ve bilginin yanı sıra yüksek seviyede kalite ve güvenlik kültürüne sahip olması lazım. Bu merkez, santralde görev yapacak mühendis ve operatörlerin gerekli yetkinlikleri kazanmasına çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Tam ölçekli simülatörün seneler boyunca Akkuyu NGS'de hizmet edeceğini biliyoruz. Çok sayıda Türk operatör ve mühendis buralarda eğitim görecek."
"Sınavlarda başarılı olmaları beklenecek"
Akkuyu NGS Yapı İşleri Direktörü ve Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı Butckikh, basın mensuplarına, tam ölçekli simülasyon merkezinin santraldeki yönetim panosunun birebir aynısı olan modelini temsil ettiğinin altını çizdi.
Simülasyon merkezi yardımıyla gerçek nükleer santralde olduğu gibi türbin, reaktör ve diğer sistemlerin kontrolü noktasında eğitimlerin sağlanacağını kaydeden Butckikh, "Nükleer santralde görev yapacak olan işletme personelinden her biri, operatör ve mühendisler burada yetkinliklerinin artırılması hususunda eğitim alacaklar. Bu eğitimler kişisel programlar, kalifiye ve eğitim düzeyine göre değişkenlikler gösterecektir. Santralde görev yapacak olan herkes burada muhakkak eğitim görecek ve gerekli sınavlarda başarılı olduktan sonra Akkuyu NGS'nin işletilmesine katılacaklar." diye konuştu.
Sergey Butckikh, tam ölçekli simülasyon merkezinde santralin bütün modlarının test edildiğini ifade ederek, "Bunlar arasında reaktörü çalıştırma modu, güç düşürme veyahut güç artırma modu, devreye alma modu ve hatta acil durumların ortaya çıkması gibi santralde yaşanabilecek her tür işlemlerin modellenmesi gerçekleştirilmektedir." dedi.
Projeye dair hükümetler arası anlaşmayı hatırlatan Butckikh, faaliyetlerin proje takvimi doğrultusunda ilerlediğini sözlerine ekledi.