Akaryakıt fiyatlarına yansıyacak mı? Brent petrolün fiyatında sevindiren düşüş

Uluslararası Enerji Ajansının, 120 milyon varil petrolü acil durum rezervlerinden kullanıma açacağını açıklamasından sonra Brent petrolün varili,101,81 dolara düştü. 

EKONOMİ 07.04.2022, 08:07
Akaryakıt fiyatlarına yansıyacak mı? Brent petrolün fiyatında sevindiren düşüş

Dün 106,64 dolar seviyesinde günü kapatan Brent petrolün varil fiyatı, bugün itibarıyla yüzde 4,5 düşüş ile birlikte 101,81 dolar oldu. Batı Teksas ham petrolün varili ise aynı dakikalarda 97,02 dolardan işlem gördü.

Brent petrol fiyatında gerileme

Fiyatlar, Uluslararası Enerji Ajansı, Ukrayna - Rusya savaşı sebebiyle küresel petrol piyasalarında ortaya çıkabilecek tedarik problemlerini gidermeye ilişkin güvence vermek hedefiyle; 120 milyon varil petrolü acil durum rezervlerinden kullanıma sunacağını açıklamasından sonra düştü.

Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan IEA Başkanı Fatih Birol, piyasaya sunulacak 120 milyon varilin 60 milyonunun, Amerika’nın stratejik petrol rezervlerinden elde edileceğini belirtti.

Birol, diğer üye devletlerin katkı miktarına yönelik detayların kısa süre içinde açıklanacağını bildirdi.

İngiltere'nin varlıklarını dondurması düşüşe hız kazandırdı

Rusya'nın en büyük bankası olarak bilinen Sberbank'ın bütün varlıklarının İngiltere tarafından dondurulması ve İngiliz şirketlerinin Rusya'ya yönelik tüm yeni dış yatırımlarını yasaklanmasıyla ilgili kararı da düşüşü hızlandırdı.

İngiltere 2022 yılının sonuna kadar, Rus petrol ve kömürüne olan bütün bağımlılığını sona erdireceğini ve ardından en kısa süre içinde gaz ithalatına son vereceğini açıkladı.

Öte yandan gelecek haftadan sonra Rusya'nın petrol ihraç etme ve üretme kabiliyetini azaltmak hedefiyle; petrol arıtma katalizörleri ve ekipmanlarının ihracatının yasaklanacağı aktarıldı.

Ayrıca Rusya için ciddi bir gelir kaynağı olarak bilinen demir-çelik ürünleri ithalatına da yasaklama getirilirken, yaptırım listesine 8 oligark daha eklendi.

Yorumlar (0)