AK Parti'den altılı masanın vaatlerine yorum: "Maaşları ödeyemeyecekler"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, altılı masanın ekonomik vaatlerini değerlendirdi. Kur Korumalı Mevduat uygulamasının terk edilmesi durumunda dolar fiyatının uçuşa geçeceğini kaydeden Canikli, vadedilen yüksek faiz politikasının sonucu olarak ise memur ve emekli maaşlarının ödenememe tehlikesinin ortaya çıkabileceğini belirtti.

EKONOMİ 13.03.2023, 11:25 13.03.2023, 17:42 Hakan Öksüz
AK Parti'den altılı masanın vaatlerine yorum: "Maaşları ödeyemeyecekler"

Altılı masanın mutabakat metninde yer alan ekonomik vaatlere ilişkin AK Parti'den yorum geldi. Twitter hesabından paylaşımlarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Altılı masanın, pozitif reel faiz politikasını uygulamayı düşündüğü görülüyor. Bu vaatlere göre mevcut negatif reel faiz politikası terk edilecek." ifadelerini kullandı.

"Kur Korumalı Mevduat'ı terk edecekler, dolar uçacak"

Altılı masanın Kur Korumalı Mevduat uygulamasını terk edeceğinin anlaşıldığını vurgulayan Canikli, "Hane halkının dövize yönelik talebi, bu uygulama sayesinde engellendi. Kur Korumalı Mevduat uygulaması ile birlikte varlıkların önemli bir kısmı TL'ye çevrildi. Bu da döviz üzerindeki baskıyı azalttı. Kur Korumalı Mevduat sistemi kaldırılırsa doların fiyatında patlama olacaktır. Çünkü bu durumda insanlar dolar alımına yönelecektir." yorumunda bulundu.

"Altılı masa bu parayı nereden bulacak?" 

Altılı masanın söz konusu ekonomik politikaları uygulaması durumunda doların fiyatının hızlı şekilde artacağını belirten Nurettin Canikli, "Söz konusu durumda faiz oranlarını artırmaktan başka seçenek kalmayacak. Bu uygulamalarla birlikte faiz politikası ile borçlanmalar arasındaki faiz yükü farkı 284 milyar lira civarına çıkacak. Böyle bir faiz ödemesi için 2023 bütçesinde doğal bir ödenek tahsis edilmedi. Altılı masa bu parayı nereden bulacak?" değerlendirmesinde bulundu. 

"Yüksek faiz politikası nedeniyle sosyal harcamalar kısılacak"

Altılı masanın ekonomiye ilişkin vaatlerinde yüksek faiz politikasının göze çarptığını kaydeden Canikli, "Bu vaat, sosyal harcamalardan kesinti yapılacağı anlamını taşıyor. Yani fakir fukaraya aktarılan kaynaklar azalacak. Misal olarak EYT'lilerin maaşlarını ödeyemeyecekler. Geçmişte memur ve emekli maaşlarının ödenememesi tehlikesi yaşanmıştı." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)