Afetzedelerin faturalarına 1 yıl erteleme!

Son dönemde art arda gerçekleşen depremler nedeniyle dikkat çeken bir düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) geldi. Düzenlemeye göre, yangın, deprem ve sel gibi afetler nedeniyle mağdur olan kişilerin ödemek zorunda oldukları elektrik ve doğal gaz faturaları 1 sene erteleniyor. 

EKONOMİ 19.02.2020, 09:39 19.02.2020, 09:46
Afetzedelerin faturalarına 1 yıl erteleme!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'na hafta başında gelen 39 maddelik Torba Yasa'da dikkat çeken bir düzenlemeye yer verildi. 

7269 Sayılı Kanuna yapılacak eklemeyle birlikte doğal afet mağduru olan kişiler için elektrik ve doğal gaz faturalarının 1 yıl erteleneceği ve bu erteleme nedeniyle meydana gelen gecikme zammının bakanlık bütçesinden karşılanacağı öngörülüyor.

Söz konusu kanun, yangın, deprem,  yer kayması, su baskını, çığ, kaya düşmesi, tasman ve benzeri doğal afetlerde; yapıları ve kamu tesisleri genel hayatı etkileyecek oranda hasar gören veya görmesi olası olan yerlerde alınacak önlemler ile yapılacak yardımların çerçevesini içeriyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelen 39 maddelik Torba Yasa'da bulunan ilgili ek maddeye göre; yangın, deprem,  yer kayması, su baskını, çığ, kaya düşmesi, tasman ve benzeri doğal afetler sebebiyle mağdur olan tüketicilerin ödemek durumunda kaldıkları elektrik ve doğal gaz faturalarının 1 sene ertelenmesi talep ediliyor.

Bakanlık gecikme zammını karşılayacak

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik ve doğal gaz dağıtım ve tedarik şirketlerinin, ana para haricindeki tüketicilerden tahsil edebilecekleri gecikme zammını karşılayacak.

90 gün ertelenmişti

24 Ocak günü Elazığ'ın Sivrice ilçesinde gerçekleşen ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği, 1466 kişinin de hafif ve orta derecede yaralandığı 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrası onlarca bina yıkılmış, binlerce bina da farklı düzeyde zarar görmüştü. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; Elazığ ve Malatya'da yıkılan ve hasar gören binalara ilişkin ocak ayındaki faturaların tahsilatının 90 gün süreyle ertelendiğini duyurmuştu. 

Yorumlar (0)