Adana’da bulunan petrol rezervinin değeri belli oldu

Ceyhan ilçesinde, 1 milyar dolarlık rezerv olduğu belirlenen 2 kuyudaki petrol çalışmaları hızla sürdürülüyor.

EKONOMİ 28.06.2022, 15:33 29.06.2022, 09:26
Adana’da bulunan petrol rezervinin değeri belli oldu

Adana’nın ilçesi olan Ceyhan’ın Soysallı Mahallesi’nde, 1998 senesinde yaşanan deprem sonrasında yer altı suları ile petrol karıştı. O dönem konu ile ilgili gerçekleştirilen kuyu çalışmalarından ise herhangi bir sonuç alınamadı.

2 kuyuda da petrol bulundu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından 2 sene önce başlatılan petrol arama çalışmaları ise başarıyla sonuçlandı. Araştırmalar sonrasında, 425 metre ve 358 metrede iki kuyuda da petrol bulundu.

8 yeni kuyu açılacak

Edinilen bilgilere göre, “Çukurova-1” ve “Çukurova-2” ismi verilen inceleme sahasına açılan kuyulardan petrol çıkaran ve günlük 2-3 tanker gönderimi sağlayan TPAO, mahallede 8 yeni kuyu açacağını duyurdu. Açılacak kuyular için yeni yollar oluşturulduğu belirlenirken, Mud-Pit havuzlarının da kurulduğu açıklandı.

Bunun yanı sıra, ilerleyen senelerde yapımı tamamlandığında bölgeyi plastik ve enerji üssü haline getirecek Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ile kuyuların arasında 42 kilometre mesafe bulunuyor.

“Petrolün rezerv değeri yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanmıştır”

Kuyulardaki petrol rezervinin 1 milyar dolar değerinde olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Adana'da petrol arama çalışması gerçekleştirdiğimiz 2 kuyuda yüksek kaliteli petrol bulduk. Birisi 358 metre, diğeri 425 metre derinlikte yer alıyor. Ekonomik açıdan yüksek bir değere sahip petrolün rezerv değeri ortalama 1 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Aynı alanda 8 yeni kuyu daha açarak, toplamda 10 kuyudan üretim sağlayacak şekilde hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Bu çalışmalarımız neticesinde son 5 yılda ülkemizin yurt içi petrol üretimini günlük 37 bin varilden 60 bin varile çıkarmayı başardık” dedi.

Yorumlar (0)