Adana'da petrol bulundu, Bakan Dönmez sahaya indi!

Adana'nın Ceyhan ilçesinde bulunan petrol rezervlerini ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Petrolün kalitesi oldukça yüksek. Enerjide dışa bağımlılığımızı ancak böyle sona erdirebiliriz." dedi.

EKONOMİ 07.07.2022, 10:38 08.07.2022, 12:56 Hakan Öksüz
Adana'da petrol bulundu, Bakan Dönmez sahaya indi!

Önceki hafta Kabine Toplantısı sonrası kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, petrol arama çalışmaları konusunda müjde verdi. Adana'daki çalışmalarda yüksek kaliteye sahip iki adet petrol rezervinin bulunduğunu kaydeden Erdoğan, bulunan petrolün değerinin yaklaşık olarak 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Söz konusu petrol sahasında 8 yeni kuyunun açılması kararı verildi.

Adana'nın Ceyhan ilçesini ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, petrolün bulunduğu bölgede incelemeler yaptı. Çukurova bölgesinde üretime hazır halde yaklaşık 8 milyon varil petrolün bulunduğunu söyleyen Dönmez, "Enerjide dışa bağımlılığımızı ancak böyle sona erdirebiliriz. Keşfin büyük ya da küçük olması önemli değil. Bölgede bu potansiyele sahip olduğunu düşündüğümüz birkaç petrol sahası daha var." dedi.

"Bulunan petrol oldukça kaliteli"

Bulunan petrolün, kalite olarak Türkiye ortalamasından yüksek olduğuna değinen Bakan Dönmez, "2021 yılının sonbahar aylarında sondaj çalışması sona ermişti. Bir süredir üretim yapılıyor. Şu an ziyaret ettiğimiz Çukurova-1 kuyusunun derinliği yaklaşık 430 metre. Çukurova-2 kuyusunun derinliği ise 358 metre olarak hesaplanmıştı. Derinliği az olan kuyularda hedefe daha kolay ulaşılıyor. Öte yandan üretim maliyetleri de azalmış oluyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin petrol üretimi 10 kat artmış olacak"

2023 yılına kadar bölgede 8 adet kuyu daha açacaklarını söyleyen Bakan Dönmez, "Bu kuyulardan bir günde yaklaşık 110-120 varil petrol üretiliyor. Bölgede birkaç saha daha var. Oralarda da petrol üretim çalışmaları yapılacak. Bunun için önce sismik çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalarla birlikte belki de Türkiye'nin petrol üretimi 10 kat artmış olacak. Ülke olarak hem denizlerde hem de karada petrol avındayız. Daha önce Karadeniz'de yaklaşık 540 milyar metreküp doğal gaz keşfi yapmıştık. Hedefimiz, 2023 yılında bulduğumuz gazı milletimizin hizmetine sunmak." dedi.

"Petrolün yüzde 92'si dışarıdan geliyor"

2017 yılında Türkiye'nin petrol üretiminin günlük ortalama 37 bin varil olduğunu hatırlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Şu anki üretim ise günlük 60 bin varili aştı. Enerjide dışa bağımlıyız. Doğal gazın yüzde 99'u ve petrolün yüzde 92'si dışarıdan geliyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için üretime hız kazandırmalıyız. Küresel çapta akaryakıt krizinin yaşandığı bu dönemde böyle petrol sahaları bulabilmek son derece rahatlatıcı." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)