Adalet Bakanı talimat verdi: Stokçular şimdi yandı!

Vatandaşların ayçiçek yağına marketlerde ulaşamaması sonrasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın verdiği talimatla ceza üst sınırının 2 seneden 3 seneye çıkartılmasına ilişkin çalışma başlatıldı.

EKONOMİ 08.03.2022, 11:45
Adalet Bakanı talimat verdi: Stokçular şimdi yandı!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın vermiş olduğu talimatla, Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) fiyatı etkileme ve stokçuluk suçlarının ceza üst sınırının 2 seneden 3 seneye çıkarılması konusunda çalışma başlatıldı.

Adalet Bakanlığı kaynaklarından elde edilmiş olan bilgilere göre, son dönemlerde fiyatları etkileme ve ayçiçeği yağındaki stokçuluk tartışmaları sonrasında Bakan Bozdağ, konuya ilişkin yasal düzenleme yapılması için çalışma gerçekleştirdi.

Bu suçlarla dair cezaların fazla caydırıcı olmadığına, bundan dolayı yeni dönemde stokçuluk ve fiyatları etkilemeyle ilgili maddelerdeki yaptırımları tekrar ele almak gerektiğini söyleyen Bakan Bozdağ, TCK'nin 237 ve 240'ıncı maddelerinde düzenlenmiş olan bu suçlara verilecek cezalara ilişkin çalışma yapılması yönünde talimatta bulundu.

1 sene hapis cezası 3 sene olacak

Bu kapsamda, "Belirli bir mal veyahut hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişiye, 6 aydan 2 seneye dek hapis cezası verilir" hükmünü dahil eden TCK 240'ıncı maddesinde belirtilen ceza miktarı, "1 seneden 3 seneye kadar hapis" cezasına çıkarılacak.

TCK'nin 237'nci maddesinde düzenlenmiş olan "fiyatları etkileme" suçunun da cezası artırılacak. "İşçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayan veya sair hileli yollara başvuran kimseye 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilir." hükmünü içeren bu maddedeki cezalar da "1 yıldan 3 yıla kadar hapis" şeklinde düzenlenecek.

"Yaptırımları tekrar düzenleyeceğiz”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün katılmış olduğu bir toplantıda, Türkiye'de ve dünyanın dört bir tarafından meydana gelen hadiseler nedeniyle kimi zaman piyasadaki fiyatları etkileme, stokçuluk yaparak daha fazla kazanma saiki ile hareket edenlerin bulunduğuna işaret ederek, konuya ilişkin cezaların caydırıcı olmadığını söylemişti.

Yaptırımları tekrar ele alacaklarını kaydeden Bozdağ, yeni dönemde stokçuluk ve fiyatları etkilemeyle ilgili maddelerdeki yaptırımları tekrar düzenleyeceklerini söylemişti.

Yorumlar (0)