Açlık ve yoksulluk sınırı ne kadar oldu?

TÜRK-İŞ, kasım ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını paylaştı. Açlık sınırı 7 bin 785 liraya, yoksulluk sınırı ise 25 bin 365 liraya çıktı. Detaylar haberde...

EKONOMİ 30.11.2022, 16:07 Hakan Öksüz
Açlık ve yoksulluk sınırı ne kadar oldu?

2023 yılında uygulanacak olan asgari ücret tarifesi merak ediliyor. Enflasyon oranına göre asgari ücrete yeni yılda yapılacak zamla ilgili çalışmalar sürüyor. Ülkedeki çalışanların geçim şartlarını göstermek için her ay "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması" sonuçlarını duyuran Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), kasım ayına dair verileri de paylaştı. 

Açlık sınırı 7 bin 785 lira

TÜRK-İŞ'in araştırmasında, temel ihtiyaç ürünlerinde meydana gelen değişimlerin aile bütçesine nasıl yansıdığı ortaya konuldu. Kasım ayı verilerine göre Türkiye'deki açlık sınırı, 7 bin 785 lira oldu. Açlık sınırının, 4 kişilik bir ailenin dengeli şekilde beslenebilmesi için aylık yapması gereken minimum gıda harcaması olduğu belirtildi.

Yoksulluk sınırı ne kadar?

Kasım ayı araştırmasına göre aylık yoksulluk sınırı 25 bin 365 lira olarak belirlendi. Yoksulluk sınırının; giyim, konut, sağlık, eğitim, ulaşım ve diğer alanlardaki zorunlu aylık harcamaya denk geldiği kaydedildi. Bekar bir işçinin yaşama maliyetinin ise 10 bin 170 liraya çıktığı vurgulandı.

Süt grubunda fiyatlar arttı

Yapılan araştırma, süt ve süt ürünleri gurubunun tamamında fiyatların arttığını ortaya koydu. Sütün ortalama litre fiyatı 20 lirayı geçti. Bu ay içinde peynire yüzde 12, yoğurda ise yüzde 5 zam geldi. Kasım ayında dana kıymanın fiyatı 139 liradan 147 liraya çıktı. Kuzu etine yüzde 6 zam gelirken, tavuk eti fiyatında yüzde 7'lik düşüş görüldü. Yumurtanın fiyatı aynı kaldı, nohuda yüzde 10 zam geldi.

Yorumlar (0)