Abdülhamid Han sondaj gemisi göreve başlıyor

Fatih Dönmez, "Abdülhamid Han sondaj gemisini önümüzdeki 9 Ağustos tarihinde Mersin'den ilk görev yerine doğru uğurlayacağız." dedi.

EKONOMİ 27.07.2022, 00:21
Abdülhamid Han sondaj gemisi göreve başlıyor

İştirak ettiği bir televizyon programında değerlendirmeler yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, jeopolitik risklerin doğal gaz ve petrol gibi stratejik ürünlerin fiyatlarını çok çabuk etkilediğini dile getirdi.

Dönmez, enerji piyasalarında hareketli günlerden geçildiğini kaydederek, "Yaklaşık olarak 30 senedir bu sektördeyim. Bu denli öngörülemez bir dönem anımsamıyorum. Yarın, önümüzdeki hafta veyahut önümüzdeki ay ne olacağını bilemiyorum." diye konuştu.

Avrupa'nın kış mevsimine girerken doğal gaz fiyatlarına bakmadığını ve önemli olanın doğal gaza erişim olduğunu belirten Bakan Dönmez, ülkemizin doğal gaz temini için yeterli sözleşmelerinin olduğunu ve spot piyasalardan da doğal gaz alma seçeneği bulunduğunu anımsattı.

"Türkiye'nin gaz sıkıntısı yok"

Dönmez, enerji piyasalarında, özellikle Avrupa'daki doğal gaz piyasasında bir krizin meydana geldiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Kışa hazırlık için yaz mevsimi itibarıyla depolara doğal gaz basılması gerekir. Tuz Gölü'ndeki depomuzun kapasitesi 1,2 milyar metreküp ve tamamen dolu vaziyette. Silivri'deki depolama tesisimiz ise yüzde 82 oranında dolu, eylül ayında tamamı dolmuş olacak. Toplamda 6 milyar metreküp doğal gaz depolamış olacağız. LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tanklarını da hesaba katınca ise 700 milyon metreküp daha gaz olacak."

"Abdülhamid Han sondaj gemisi 9 Ağustos'ta yola çıkacak"

Ülkemizin yeni sondaj gemisi Abdülhamid Han hakkında da konuşan Dönmez, "Abdülhamid Han sondaj gemisini önümüzdeki 9 Ağustos tarihinde Mersin'den ilk görev yerine doğru uğurlayacağız." şeklinde konuştu. 

Bakan Dönmez, Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasında Avrupa'ya daha çok doğal gaz gönderilmesi amacıyla imzalanan mutabakat zaptının anımsatılması üzerine ise "TANAP'ın kapasitesin iki katına çıkarabiliriz. Senelik 16 milyar metreküp doğal gaz 32 milyar metreküpe dek çıkacak. Bu sebeple bazı kapasite artırma yatırımlarına gereksinim duyulacak. Bunlar için biraz süre lazım. TANAP ve TürkAkım'da aktif bir şekilde yer aldık. Hem kendimizin hem de komşularımızın arz güvenliğine hep katkı sunduk. Olanaklar el verirse bu süreçte de yine aynı şeyleri yaparız." sözlerini sarf etti.  

Yorumlar (0)