ABD’nin faiz kararı beklenirken, dolar zirveyi gördü

Bugün Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (FED) açıklayacağı para politikası kararları, küresel piyasalarda merakla bekleniyor. Yeni bir faiz artırımı konusunda beklentiler artarken, dolar kuru da FED’in açıklaması öncesi 17,90 liraya kadar tırmandı. 

EKONOMİ 27.07.2022, 12:51 28.07.2022, 09:10
ABD’nin faiz kararı beklenirken, dolar zirveyi gördü

ABD Merkez Bankası’nın faiz artışları, dünya genelinde dolar kurunu güçlendirmeye devam ediyor. Doları majör olarak adlandırılan altı para birimine kıyasla ölçen dolar endeksi 107 ile temmuz ayının ortalarında gördüğü 109,3’lük tarihi zirvesine yakın seyrediyor. Doların bu kadar güçlenmesindeki en büyük etken ise FED’in faiz artırımına yeşil ışık yakan açıklamaları ve yeni ekonomik adımları olarak görülüyor. Bunun yanı sıra küresel ekonominin yavaşlayacağına yönelik beklentiler de doların da güçlenmesine zemin hazırlıyor.

75 baz puan artış bekleniyor

FED’in bugünkü para politikası toplantısına ilişkin görüşlerini paylaşan ekonomistler, 75 baz puan faiz artışı beklediklerini dile getirdiler. 100 baz puan faiz artırımı bekleyen uzmanların oranı ise yüzde 15 olarak tespit edildi. Faiz kararının yanı sıra ABD’nin büyüme verileri de merakla bekleniyor. Kısa süre önce Avrupa’da açıklanan zayıf ekonomik istatistikler, risk iştihanın düşmesine de piyasalarda bazı geri çekilmelere sebep olmuştu. 

Faiz artışı beklentisi, dolar kurunu 17,90 liraya çıkardı

ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı beklenirken, dolar kuru da Türk lirası karşısında değer kazanmaya devam ediyor. ABD’de faiz artışına kesin gözüyle bakılması, dolar kurunun da 17,90 liraya tırmanmasına sebep oldu. Geçen ay 16,60 lira seviyelerine kadar gerileyen dolar kuru, FED’in faiz artırımına ilişkin olumlu açıklamaları ile bir kez daha kuvvetlenerek 17,90 lira seviyelerine kadar çıktı. 

Yorumlar (0)