AB’den karbon adımı: Sınırda vergi uygulaması hazırlanıyor

AB Emisyon Ticaret Sistemi çerçevesinde AB ürünleri adına verilen ithal mallar ve karbon fiyatı için sağlanan karbon fiyatları eşitlenecek.

EKONOMİ 13.12.2022, 16:05 14.12.2022, 12:32
AB’den karbon adımı: Sınırda vergi uygulaması hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) kurumları, üçüncü ülkelerden ithal edilen elektrik, hidrojen, gübre, alüminyum, çimento, çelik ve demir gibi ürünlere sınır girişinde karbon vergisi eklenmesi hususunda anlaşmaya gitti.

Yeni sistem oluşturuldu

AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu (AP) ile üye ülkeler arasında gerçekleştirilen görüşmelerde Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) hususunda şartlı uzlaşı yapıldığı duyuruldu.

Alınan karara göre, AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) çerçevesinde AB ürünleri adına verilen ithal mallar ile karbon fiyatı için verilen karbon fiyatını eşit hale getirmek üzere bir sistem oluşturulacak.

Sınırda karbon vergisi sistemi çerçevesinde uygulanacaklar:

Bu mekanizma ile beraber, AB'ye ithalat sağlayan firmalara, üretim sağladıkları ülkede verilen karbon fiyatı ile AB'deki karbon fiyatı arasında oluşan farkı verebilmek adına CBAM sertifikaları satın alma mecburiyeti getirilecek.

Yeni sistem, AB mensubu olmayan ülkeleri iklim planlarını yükseltme noktasında teşvik edecek.

Yalnızca, AB ile benzer iklim planına sahip olan ülkeler, CBAM sertifikaları bulunmadan AB'ye dış satım yapabilecek.

Yeni kurallar, imalatın AB'den daha hafif çevre ve iklim düşüncesine sahip olan ülkelere kaymasını durduracak.

Bu hususta uygulanan ilk yasa olarak görülen CBAM, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) şartlarına göre tam uyumlu olacak biçimde tasarlanacak.

CBAM, 1 Ekim 2023 gününden itibaren geçerli sayılacak.

Yorumlar (0)