ABD'de haziran enflasyonu açıklandı! Son 41 yılın zirvesi!

ABD'de haziran ayı enflasyon oranı, rekor bir rakamla açıklandı. Bu kapsamda, haziran ayında ABD'de TÜFE yüzde 1,3 arttı. Enflasyon ABD’de yıllık yüzde 9,1'le son 41 yılın yeni zirvesine çıktı. 

EKONOMİ 13.07.2022, 16:38 13.07.2022, 17:11
ABD'de haziran enflasyonu açıklandı! Son 41 yılın zirvesi!

ABD Çalışma Bakanlığı'nın duyurduğu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziran ayında yüzde 9,1 ile son 41 senenin zirvesine yükseldi.

Beklentilerin üzerinde artış yaşandı

Küresel piyasaların odağında yer alan, ABD'de haziran ayında tüketici fiyatları bir önceki aya oranla yüzde 1,3 ile beklentilerin üstünde artış yaşadı.

Ankete katılan analistler, yüzde 1,1 oranın tüketici fiyatlarının artış kaydedeceğini bekliyordu.

FED'in faiz artışı kararı, enflasyonu düşürmeye yetmedi

Enflasyonu düşürmek amacıyla ABD Merkez Bankası'nın faiz artırma yönündeki kararlarına karşın enflasyon, haziran ayında da artışını devam ettirdi.

FED, son toplantıda politika faizini 75 baz puan artışla birlikte yüzde 1,50-1,75 seviyesine yükseltti. FED, böylelikle 1994’ten beri en sert faiz artışını yaşamış oldu. FED’in söz konusu karar metninde, yüzde 2'lik enflasyon hedefine geri dönme konusunda güçlü bir taahhüdü bulunduğuna dikkat çekmişti.

Yıllık enerji fiyatları yüzde 41,6 arttı

Enerji fiyatları ülkede aylık yüzde 7,5, yıllık olarak yüzde 41,6 artış yaşarken, gıda fiyatlarında ise aylık yüzde 1, yıllık yüzde 10,4 artış yaşadı. Haftalık kazançlar ortalama olarak yüzde 1 düşüş yaşadı.

Enflasyon yıllık bazda son 41 senenin zirvesine çıktı

Yıllık bazda değişime bakıldığı zaman tüketici fiyatları haziranda yüzde 9,1 ile beklentilerin üstünde artış yaşadı. Anketine katılanlar, yıllık bazda enflasyonun, yüzde 8,8 düzeyinde gerçekleşeceğini düşünüyorlardı. Mayıs ayında tüketici fiyatları yıllık ise yüzde 8,6 artmıştı.

Haziran ayında çekirdek enflasyon geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 5,9 ile beklentilerin üstünde arttı. Ankete katılan ekonomistler, yıllık bazda çekirdek enflasyonun yüzde 5,7 düzeyinde olacağını tahmin ediyorlardı. Çekirdek enflasyon mayıs ayında yüzde 6 düzeyinde açıklanmıştı.

Yorumlar (0)