ABD’de faiz artışı beklentisi, kripto ve altın fiyatlarını düşürdü

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) 100 baz puan faiz artırımına gideceğine yönelik beklentiler, kripto para ve altın fiyatlarında düşüşe sebep oldu. 

EKONOMİ 19.09.2022, 17:34
ABD’de faiz artışı beklentisi, kripto ve altın fiyatlarını düşürdü

Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte tüm dünyada artan enflasyon oranları, Amerika Birleşik Devletleri’nin ekonomisini de derinden sarstı. Son yılların en yüksek enflasyon rakamlarını dizginlemek için harekete geçen Amerikan Merkez Bankası (FED), bu süreçte faiz artırımına giderek doları güçlü tutmaya çalışıyor. Bu kapsamda FED’in 21 Eylül günü 100 baz puan daha faiz artırımına gideceğine yönelik beklentiler sonrası kripto para ve altın fiyatlarında aşağı yönlü hareket başladı. 

Gram altında düşüş

Cuma günü yüzde 0,7 artış yaşayan ve günü 1.676 dolardan kapatan altının ons fiyatı, bugün 1.665 dolar seviyelerine kadar çekildi. Geçen haftanın son işlem gününde, altının ons fiyatındaki yükselişe paralel olarak değerlenen gram altının fiyatı, günü 983 liradan tamamlamıştı. Gram altın yeni haftaya ise düşüşle başladı. Gün içinde yüzde 0,7 düşüş yaşayan gram altın, 976 liraya kadar geriledi. Çeyrek altının fiyatı ise 1.619 lira seviyelerindeki seyrinde devam ediyor. Serbest piyasada yarım altın 3 bin 238 liradan, tam altın ise 6 bin 477 liradan satılıyor. 

Kripto para borsası da düşüşe geçti

Altın fiyatlarının yanı sıra kripto para borsasında da düşüşler görülüyor. Yeni haftaya 19 bin 470 dolardan giren lider kripto para birimi Bitcoin, sadece 1 saat içerisinde 18 bin 763 dolar seviyelerine kadar geriledi. Günün ilerleyen saatlerinde de düşüşe devam eden Bitcoin’in 18 bin 458 dolara çekildiği görüldü. Kripto para piyasasının en çok hacme sahip para birimi olarak ön plana çıkan Bitcoin’in bir gün içindeki düşüşü yüzde 7,88’i buldu. Etherium ise bu süreçte yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti. Haftanın ilk gününde kripto paraların toplam piyasa değeri ise 908 milyar dolara düştü. 

FED’in tekrar faiz artışına gitmesine kesin gözüyle bakılıyor

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, küresel çapta devam eden resesyon ve enflasyon endişeleri sebebiyle Amerikan Merkez Bankası’nın bu hafta da faiz artırımına devam etmesinin beklendiğini dile getirdiler. Uzmanlar, doların diğer para birimleri karşısında güçlenmesini de bu beklentinin tetiklediğini vurguladılar.  

Yorumlar (0)