ABD ve Çin, "ticaret savaşından" çıkışı buldu!

ABD ve Çin, bir süredir devam eden "ticaret savaşlarını" sona erdirmeye yaklaşıyor.

EKONOMİ 02.11.2019, 11:20
ABD ve Çin, "ticaret savaşından" çıkışı buldu!

ABD ve Çin, iki ülke arasındaki ticareti kısıtlayan ve dolayısıyla küresel ticareti de etkileyen anlaşmazlığı sona erdirmek için mesai harcıyor. 

Cuma günü başmüzakereciler arası yapılan telefon görüşmesinden sonra Çin Ticaret Bakanı, iki tarafın "temel sorunlara değinilmesi ve ilkeler üzerinde bir fikir birliğine varılması yönünde ciddi ve yapıcı görüşmeler yapıldığını" söyledi. Görüşme, Çin'in başmüzakerecisi olan Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer arasında yapıldı.


ABD Hazine Bakanı Mnuchin, Çin Başbakan Yardımcısı Mnuchin, ABD Ticaret Temsilcisi Lighthizer

Fazla detay yok ancak "ilerleme katedildi"

Görüşmenin ve muhtemel anlaşmanın içerikleri konusunda pek fazla detay basına aktarılmadı ve "ilerleme katedildiği" yönündeki açıklamalar, geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalarla neredeyse birebir aynı.

Trump, görüşmeleri Iowa'da yapmak istiyor


ABD Başkanı Trump ve Çin lideri Jinping

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le buluşarak bir anlaşma imzalamayı planladığını açıklamıştı, ancak böylesi bir buluşmanın ayarlanmasının lojistik olarak oldukça zor olduğu tahmin ediliyor. Cuma günü basına konuşan Trump, "bazı yerlere baktıklarını" ve Jinping'le görüşmesinin, 2020 Başkanlık seçimleri için önemli olan "Iowa'da bile yapılabileceğini" söyledi. Iowa eyaleti, ABD'nin tarım sektörüne yaptığı katkıyla biliniyor ve Çin'le yaşanan gerilimden en çok etkilenen yerlerin arasında adı geçiyor.

Beyaz Saray danışmanı Kudlow detayları aktardı


Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, görüşmelerin ilk aşamasının "oldukça iyi" bir ilerleme katettiğini söyledi. Fox News'a konuşan Kudlow, başmüzakerecilerin sıklıkla görüştüğünü, görüşmelerin ise yapıcı olduğunu ve iyi yönde oldukça düzgün bir şekilde ilerlediğini söyledi.

ABD ve Çin arasındaki görüşmelerin ilk aşamasının tamamlanmasına rağmen, Kudlow tarım ve finans sektöründeki görüşmelerin "hemen hemen" bitirildiğini açıkladı.

Kudlow, tarım alanındaki görüşmelerin "birçok bariyeri kaldıracağını ve büyük bir külfet olan mevzuatı rahatlatacağını", finans sektöründeki çalışmaların ise ABD şirketlerine Çin'deki hizmetlerini daha rahat sunma imkanı vereceğini söyledi.

Yorumlar (0)