ABD Merkez Bankası'ndan faiz açıklaması

Fed (ABD Merkez Bankası), 13-14 Aralık'ta gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanaklarını paylaştı. ABD Merkez Bankası'nın son toplantısına ait olan tutanaklar, Fed yetkililerinin enflasyonla mücadelede hususunda çok kararlı olduğunu ve daha fazla ilerleme sağlanana değin faiz oranlarının yüksek kalmayı sürdüreceğini ortaya koydu.

EKONOMİ 05.01.2023, 00:20
ABD Merkez Bankası'ndan faiz açıklaması

Fed, FOMC'nin (Federal Açık Piyasa Komitesi) 13-14 Aralık'ta yapılan toplantısına dair tutanakları paylaştı.

Faizin 50 baz puanlık artışla son 15 senenin en yüksek düzeyi olan yüzde 4,25-4,50 bandına çıkarıldığı son toplantının tutanakları, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını bir müddet daha yüksek düzeylerde tutacağını gösterdi.

Enflasyon 'asla kabul edilemez' derecede yüksek oranlardayken kısıtlayıcı para politikasının takip edilmesinin önemine işaret edilen tutanaklarda, "Mensuplar genel itibarıyla, gelen verilerin, enflasyonun yüzde 2 oranına doğru devamlı olarak bir düşüş yolunda olduğuna ilişkin güven verene değin sınırlayıcı bir politika duruşunun devam ettirilmesi gerektiğini ifade ettiler. Bu biraz vakit alacaktır." denildi.

Tutanaklarda, banka yetkililerinin enflasyonu yüzde 2'ye geri döndürme hususundaki kuvvetli taahhütlerini tekrarladıkları belirtildi.



Bu yıl faiz indiriminin uygun olacağı beklenmiyor

Faiz artışlarındaki yavaşlamanın, FOMC'nin fiyat istikrarı amacına ulaşma kararlılığında hiçbir zayıflama göstergesi olmadığının açık bir şekilde iletilmesinin önemine dikkat çekilen tutanaklarda, "Üyelerden hiçbiri, federal fon oranının hedef aralığını bu yıl düşürmeye başlamanın uygun bir şey olacağını öngörmedi." yorumunda bulunuldu.

Tutanaklarda, "Kabul edilemez ve kalıcı derecede yüksek enflasyon düzeyi göz önüne alındığında, birkaç mensup, tarihsel tecrübenin para politikasını vaktinden evvel gevşetmeye karşı uyarıda bulunduğu değerlendirmesini yaptı." ifadelerine yer verildi.

FOMC mensuplarının genel olarak enflasyondaki görünüme yönelik yukarı yönlü risklerin politikadaki görünümü biçimlendiren en önemli faktör olmayı sürdürdüğünü kaydettiği aktarılan tutanaklarda, "Hem reel ekonomik görünüme dair artan belirsizlik hem de enflasyon doğrultusunda, üyelerin çoğu, politikayı çok daha sınırlayıcı bir duruşa geçirirken opsiyonelliği ve esnekliği koruma gereğinin altını çizdi." denildi.

Yorumlar (0)