ABD imalat sanayindeki düşüş hizmetler sektörüne sıçrıyor

ABD imalat sanayindeki düşüşün ekonomi içerisinde en büyük payı alan hizmetler sektörüne yayılmasıyla ekonomide resesyon çanları çalmaya başladı.

EKONOMİ 04.10.2019, 16:27
ABD imalat sanayindeki düşüş hizmetler sektörüne sıçrıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ekonomisinden durgunluk sinyalleri alınıyor. Son açıklanan ekonomik göstergelerden biri olan Satınalma Müdürleri Endeksi (PMI) imalat sanayinde oldukça büyük bir düşüş gösteriyor, öyle ki bu sene açıklanan endeks rakamı, 2009'da yaşanan krize rağmen olan rakamdan daha da az.

PMI endeksinin anketinde, imalat sanayindeki bu eğilimin daha da yayılacağından şüpheleniliyor. Şimdilik imalat sanayinde bir azalış eğilim gerçekleşse de, bu durumun özellikle iş yatırım planlarını çok sert bir şekilde etkileneceği kesin.

Haziran-Ağustos dönemindeki sermaye girdi ekipmanlarının siparişleri, bir önceki senenin aynı dönemine göre azaldı ve yeni siparişlerin büyüme oranı da bu sayede düştü.

Hizmetler sektörü

İş döngüsü üzerine uzman olan akademisyan Victor Zarnowitz'in 1992'de yazdığı kitapta, hizmetler sektörü ve istihdamın, imalat sanayiye göre daha az dalgalı olduğundan bahsediliyor.

1945'ten beri hizmetler sektörünün ekonomiyi domine etmesi sebebiyle iş döngülerinin daha az şiddetli olmasına neden oluyor. Bu açıdan, hizmetler sektörünün ekonomideki payının genişlemesi, 2008-2009 finansal krizine kadar olanki dönemde, daha az resesyon ve daha fazla stabil bir ekonomik görünüm sağladı.

Buna rağmen, hizmetler sektörü, imalat sanayi sektöründeki değişimleri takip ediyor gibi görünüyor. PMI endeksini oluşturan enstitünün imalat sanayi dışında kalan sektörler için oluşturduğu ankette, özellikle inşaat ve emlak şirketleri için bir düşüş gözlemleniyor.

İmalat sanayinin aksine bu şirketler bu sene içerisinde büyüme gerçekleştirdi fakat büyüme tam anlamıyla yayılmış bir durumda değildi ve büyüme eğilimi yılbaşından beri düşük seviyelerde seyretti.

İmalat sanayinin üretimi ile hizmetler sektörünün büyümesi arasındaki tarihsel ilişkiye bakıldığında, üretimdeki yavaşlama, hizmetlerin büyümesini beklendiği üzere azaltmaya devam ediyor.

Risk elimine edilebilir mi?

Genel tabloya bakıldığında, ekonominin en değişken bölgelerinin daraldığı ve tartışmasız olarak durgunluk içinde olduğu, ekonominin daha istikrarlı kısımlarının büyümeyi sürdürdüğünü ancak yavaşladığını gözlemleniyor.

Hizmet sektörü ve tüketici harcamaları devam eden ivmenin sağlanmasına ve resmi bir durgunluğun önlenmesine yardımcı olabilir fakat bu durum yalnızca üretim durumu daha da kötüye gitmezse ve kısa sürede iyileşmeye başlarsa gerçekleşecek.

İrem Çorum / Habernediyor.com

Yorumlar (0)