ABD Hazine Bakanı: “Tarihi bir vergi anlaşmasının eşiğindeyiz”

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel asgari kurumlar vergisi ile ilgili "tarihi bir anlaşmanın eşiğinde" olduklarını açıklayarak, gelecek haftalarda anlaşmanın tamamlanacağını duyurdu.

EKONOMİ 09.10.2021, 09:37 09.10.2021, 14:02
ABD Hazine Bakanı: “Tarihi bir vergi anlaşmasının eşiğindeyiz”

Yellen ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, G20’deki ülkelerin iş dünyasının bir araya geldiği B20 Zirvesi'ne katıldı.

“Ekonomik toparlanma güvence altına alınmalı”

B20 Zirvesi’nde bir konuşma yapan Hazine Bakanı Yellen, Kovid-19 salgının sona erdirilmesinin ve geniş kapsamlı bir küresel ekonomik toparlanmanın güvence altına alınması gerektiğine dikkat çekti.

Büyük ekonomileri destek tedbirlerini sürdürmeleri konusunda teşvik ettiklerini ifade eden Yellen, "Küresel ekonomide yaşanan ayrışmanın herkes için endişe kaynağı" olduğu yönünde bir değerlendirmede bulundu. 

“Tarihi bir vergi anlaşmasının eşiğindeyiz”

Küresel asgari kurumlar vergisine ilişkin bir anlaşmaya da temas eden Yellen, "Tarihi bir vergi anlaşmasının eşiğindeyiz" açıklamasını yaptı. Uluslararası vergi anlaşmasının kurumlar vergisinde "dibe doğru yarışı" durduracağını belirten Yellen, Gayrisafi Yurt içi Hasıla'nın yüzde 90'ından fazlasını temsil eden 134 ülkenin, yeni bir uluslararası vergi çerçevesini temmuz ayında kabul ettiğini hatırlattı.

Aşınmakta olan uluslararası vergi sistemini bu küresel anlaşmanın istikrara ulaştıracağını dile getiren Yellen, "Gelecek haftalarda bu anlaşma tamamlanacak ve merkezi yabancı devletlerdeki çok uluslu şirketler, şu an ABD merkezli çok uluslu şirketlerin faaliyetleri gibi, iş yaptıkları her alanda asgari vergi ile karşılaşacaklar" sözlerini kullandı.

“Salgından çıkış süreci iyi yönetilmeli”

Kovid-19 salgınıyla bağlantılı yaşanan dengesizliklerin "geçici" olduğunu ifade eden ECB Başkanı Lagarde, "Salgından çıkış süreci iyi yönetilmeli." sözlerini kullandı.

Salgının "dijital" ve "yeşil" bir ekonomiye geçişi hızlandırdığına vurgu yapan Lagarde, salgının ardından ekonomik toparlanmanın beklenenden daha hızlı olduğunu ifade etti.

Son dönemde yaşanan enflasyon artışına ECB’nin abartılı tepki vermemesi gerektiğini aktaran Lagarde, Avro Bölgesi’nde enflasyondaki artışın geçici sebeplerden kaynaklandığını tekrarladı ve "Enflasyon beklentilerinin yüzde 2 seviyesinde kalması içi ECB elinden geleni yapıyor" açıklamasını yaptı.

Arz sıkıntıları ile enerji fiyatlarını, küresel büyümeyi aksatabilecek unsurlar arasında gösteren Lagarde, "Erken sıkılaştırıcı tedbirler ekonomik toparlanmayı olumsuz yönde etkileyebilir" uyarısını yaptı.

Yorumlar (0)