ABD'den Türkiye'ye yatırımcı akını

Türk Amerikan İş Adamları Derneği ve Amerikan Ticaret Odası Başkanı Ali Osman Akat, ABD’den Türkiye’ye gelmek isteyen yatırımcıların görüşmelerinin devam ettiğini ve Türkiye’de yatırımları olan ABD firmalarının yatırımlarını artıracağını duyurdu.

EKONOMİ 15.07.2019, 10:12 15.07.2019, 10:15
ABD'den Türkiye'ye yatırımcı akını

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi alması sebebiyle, ABD ile başlayan gerginliği bahane göstererek not indirdi. Ftich'in aksine dünyadan birçok yatırımcı Türkiye’ye adım atmak için gün sayıyor. Dünyanın birçok ülkesinden yatırımcılar görüşmelerde bulunurken, ABD’nin bazı yatırım adımlarının sonuçlanmasına kısa bir süre kaldı.

İki ülke arasındaki iş dünyası temsilcilerinden meydana gelen Türk Amerikan İş Adamları Derneği ve Amerikan Ticaret Odası'nın başkanı Ali Osman Akat, bu sene ABD’den yeni yatırımcıların Türkiye’ye geleceğini duyurdu. 

"Ticari yaptırım beklemiyoruz"

Bununla ilgili görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Akat, G20 Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump’ın “ABD ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkması gerektiği” mesajını verdiğini hatırlattı. Bu mesajın herhangi bir ticaret müeyyidesi olmayacağını gösterdiğini belirten Akat “S-400 konusundaki psikolojik baskı ABD tarafından devam ettiriliyor. Ticari yaptırım beklemiyoruz.” diye konuştu. 

Akat, psikolojik baskının ticareti etkileyeceğini düşünmediğini vurgulayarak, “Her ne kadar daha önce vize ve rahip Andrew Brunson krizi yaşansa da ticaret emin ellerde devam etti. Bundan sonra da devam edecektir.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’de yatırımları olan ABD firmaları yatırımlarını artıracak"

İki ülke arasında hem NATO hem de stratejik ortaklığın mevcut olduğuna, yatırımlar devam ederken CAATSA’nın (ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşılık Koyma Kanunu) uygulanmasının söz konusu bile olmadığına dikkat çeken Ali Osman Akat, “ABD’den Türkiye’ye gelmek isteyen yatırımcıların görüşmeleri devam ediyor. Türkiye’de yatırımları olan ABD firmaları da yatırımlarını artıracak. Türk firmaları da Amerika’da satış ve imalat odaklı markalaşıyor.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)