ABD'de bankalar üzerindeki baskı nedeniyle resesyon endişesi arttı

Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) iflasını açıklamasının ardından ABD'de patlak veren bankacılık krizi, First Citizens Bankasının duruma el koymasıyla bir nebze de olsa çözüldü. Krizin SVB'nin kötü yönetiminden kaynaklandığını kaydeden Fed yetkilisi Michael Barr, bankaları izlemeye devam edeceklerini kaydetti. Bankalar üzerindeki baskının artmasının, ilerleyen süreçte resesyonu tetikleyebileceği kaydedildi.

EKONOMİ 28.03.2023, 10:23 Hakan Öksüz
ABD'de bankalar üzerindeki baskı nedeniyle resesyon endişesi arttı

First Citizens Bankasının, Silikon Vadisi Bankası'nın kredi ve mevduatları satın almasıyla birlikte ABD'deki bankacılık krizi çözülmüş gibi görünüyor. Dün bir açıklamada bulunan ABD Merkez Bankası (Fed) Finansal Kuruluşlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, SVB'nin iflasının nedeninin kötü yönetimden kaynaklandığını belirtti. Fed yetkilisi Barr, faiz oranı ile likidite riskini yönetemeyen SVB'nin krize kapı araladığını kaydetti.

Küresel piyasalarda temkinli bir hava hakim

ABD'nin bankacılık sistemine dair endişeler azalmış olsa da küresel piyasalarda temkinli bir hava hakim. Yatırımcılar, alış ve satış yönlü riskli işlemler açmak yerine pozisyonunu korumayı tercih ediyor. Piyasanın yönü kestirilmeye çalışılıyor. ABD'nin bankacılık sisteminin gücüne vurgu yapan Michael Barr, tüm bankaları izlemeyi sürdüreceklerinin altını çizdi. 

Resesyon endişesi arttı

ABD'de son haftalarda bankacılık sektörü üzerindeki baskının artmasının, ilerleyen süreçte resesyonu tetikleyebileceğinden endişe ediliyor. Her ne kadar faiz artırımlarına yavaşlamaya gidilse de Fed'in para politikasına dair belirsizlikler sürüyor. Nisan ve mayıs aylarındaki toplantılarda da "25 baz puan faiz artırımı" kararının alınacağı tahmin ediliyor. 

ABD'de bugün beklenen açıklamalar

ABD'de bugün 3 önemli veri açıklanacak. Saat 15.30'da "şubat ayı toptan eşya stokları", 16.00'da ise "ocak ayı konut fiyat endeksi" ile ilgili veriler paylaşılacak. Saat 17.00'de ise tüketici güven endeksi verileri açıklanacak.

Yorumlar (0)