AB nihayet anlaştı: Koronaya karşı 1 trilyon Euro'luk bütçe!

Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin liderleri, dün yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının etkileri ile mücadele etmek için 1 trilyon Euro’luk acil durum bütçesi oluşturulması konusunda anlaşma sağladı. Liderlerin anlaşmaya varamadığı ayrıntılar ise yaz aylarında yeniden görüşülecek.

EKONOMİ 24.04.2020, 11:31 24.04.2020, 11:40
AB nihayet anlaştı: Koronaya karşı 1 trilyon Euro'luk bütçe!

Avrupa Birliği'ne (AB) üye 27 ülkenin liderlerinin gerçekleştirdiği 4 saatlik görüşmenin ardından 2021-2027 yılları arasında kullanılacak bütçe onaylandı. 

Liderler, önceden karara varılmış olan ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile savaşan ülkelere yardım sağlamak amacıyla 540 milyar Euro’luk bir destek paketini onayladı.

Anlaşma sağlanamayan ayrıntılar var olsa da 1 trilyon Euro’yu bulan bir yeniden yapılanma fonu oluşturulmasına yönelik karar alındı. 

Liderler ne diyor?

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İtalya'nın Başbakanı Giuseppe Conte, söz konusu kararı "büyük bir ilerleme" olarak nitelendirdi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bütçenin bağışlarla mı yoksa borç üzerinden mi oluşturulacağı hususunda fikir ayrılıklarının devam ettiğini belirterek, "İçtenlikle söylüyorum ki Avrupa'nın borç alarak diğer ülkelere borç vermesi beklentilerimizi karşılamayacak." açıklamasını yaptı. 

Macron, büyük miktarda borca sahip olan Belçika, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin yükünün iyice artabileceğine dikkat çekti. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkeler arasında yaşanan fikir ayrılıklarına rağmen atmosferi "olumlu" olarak değerlendirdi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) bonosunun bir seçenek olmadığı yönünde fikir belirttiğini kaydeden Merkel, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Borçların ortak olması mümkün değil." dedi. 

Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin çabalarının "çok az ve çok geç" olabileceğine yönelik uyarı yaptı. 

Lagarde, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle Euro bölgesinde ekonomik çıktının yüzde 5 ile yüzde 15 arasında azalabileceğini ifade etti. 

Avrupa Birliği'nin (AB) tüm ekonomik faaliyetinin yüzde 1’ine denk gelen bütçe, uzun süredir üye ülkeler arasında tartışmalara yol açıyordu. 

Özellikle İspanya, İtalya ve Fransa'nın aralarında yer aldığı ülkeler, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yol açtığı ekonomik hasarı gidermek için yeni uzun vadeli bir finansal enstrümana gereksinim duyulduğu fikrine sahip.

Yorumlar (0)