AB'li otomobil üreticilerinin Brexit uyarısı!

AB'deki otomotiv üreticileri, anlaşmasız Brexit ihtimalinde karşılaşılacak durumlar konusunda uyardı.

EKONOMİ 24.09.2019, 09:07
AB'li otomobil üreticilerinin Brexit uyarısı!

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması olarak adlandırılan Brexit'in planlanmasından bir ay önce, AB'li otomotiv üreticileri, anlaşmasız Brexit’in gerçekleşmesi durumunda milyarlarca avroyu kurtarmak için güçlerini birleştirdiler.

Yapılan açıklamada, Avrupa Otomotiv Üreticileri Birliği, Avrupa Otomotiv Tedarikçileri Birliği ve 17 ulusal grubu içeren gruplar, anlaşmasız Brexit'in İngiltere de dahil olmak üzere AB'de 13,8 milyon kişiyi istihdam eden bir sanayi üzerindeki etkisine karşı uyardı.

Pazartesi günkü açıklamaya göre, "İngiltere'nin AB'den bir anlaşma yapmadan ayrılması, ticaret koşullarında sismik bir kaymaya neden olacağı ve milyarlarca avroluk gümrük tarifesinin tüketici seçimini ve kanalın her iki tarafındaki satın alınabilirliğini etkilemekle tehdit edeceği" belirtiliyor. Buna ek olarak, engelsiz ticaretin sona ermesi, endüstrinin tam zamanında faaliyet gösteren modelinde zararlı aksamalara neden olabileceği belirtilerek, İngiltere'de yalnızca bir dakikalık üretimin durması maliyeti 54.700 avro (50.000 sterlin) tutarında olduğu da hatırlatılıyor.

İngiltere’nin 31 Ekim’de AB’den ayrılması planlanıyor, ancak şirketler, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, İngiliz parlamentosunun üç kez reddettiği ve önceki Başbakan Theresa May’in yerine geçecek yeni bir geri çekilme anlaşmasına yönelik ilerleme eksikliğinden endişe duymaya başladı.

İki taraf, yani İngiltere ve AB, düzensiz bir Brexit'in olası sonucunda, Dünya Ticaret Örgütü ticaret kurallarına geri dönerse, taraflar gerekli gümrük tarifelerinin AB-İngiltere otomobil ticaret faturasına 5.7 milyar euro ekleyeceği konusunda uyardılar.

Avrupa otomobil endüstrisi, AB’nin gümrük birliği içerisinde neredeyse gümrük tarifesinin olmadığı bir ortamda, yoğun şekilde entegre olan sınır ötesi tedarik zincirlerine dayanıyor. Alman, Fransız ve Japon otomobil üreticilerine ait fabrikaların egemen olduğu, neredeyse tamamen yabancı sermayeli olan İngiltere'nin otomobil endüstrisi, olağanüstü derecede savunmasız.

Yorumlar (0)