AB ile BK, ticaret anlaşmasını imzaladı!

Avrupa Birliği ile Birleşik Krallık arasındaki ticari ilişkilerin kapsamını ve uygulama biçimini belirleyecek ticaret anlaşmasına imzalar atıldı.

EKONOMİ 30.12.2020, 14:06 31.12.2020, 17:08
AB ile BK, ticaret anlaşmasını imzaladı!

AB (Avrupa Birliği) liderleri; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık ile "AB ayrılığı" (Brexit) sonrasındaki dönemde ticari ilişkilerin hududunu ve işleyişini belirleyecek anlaşmaya imza attı.

Brüksel'de Avrupa Birliği ile Birleşik Krallık arasındaki "Ticaret ve İş Birliği Anlaşması"nın imza altına alınması için tören düzenlendi.

Anlaşma, Avrupa Birliğini temsilen Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından imzalandı.

Islak imzalı anlaşma bugün Londra'ya ulaştırılacak ve Birleşik Krallık adına İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından imzalanacak.

Anlaşma için henüz AP (Avrupa Parlamentosu) onayı alınmadığından, anlaşma 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla "geçici" olarak hayata geçirilecek.

Brexit süreci nasıl yaşandı?

Büyük Britanya genelinde, resmî adıyla Birleşik Krallık'ta, krallığa bağlı İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da 2016 Haziran ayında yapılan Avrupa Birliğinden ayrılma (Brexit) referandumunda %48'e karşı %52 ile "AB'den ayrılma" (Brexit) kararı çıkmıştı.

Avrupa Birliği'nden resmî olarak 31 Ocak 2020 tarihinde ayrılan İngiltere, başta ticaret konuları olmak üzere AB ile ikili ilişkilerde kapsamlı müzakereler yürütmüştü.

AB ve BK, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren kota ve gümrük vergisi olmadan ticari ilişkileri devam ettirecek anlaşma üzerinde geçtiğimiz hafta uzlaşma sağlamıştı.

Yorumlar (0)