AB'den Türkiye'ye 'kredi' yaptırımı

Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Türkiye'ye yaptırım kararı aldı. Banka, Türkiye'de devlet ile bağlantılı kurumlara bu yıl sonuna kadar kredi verilmeyeceğini duyurdu.

EKONOMİ 24.07.2019, 15:30 24.07.2019, 15:39
AB'den Türkiye'ye 'kredi' yaptırımı

Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Türkiye'de devlet ile bağlantılı kurumlara yeni finansman sağlama faaliyetlerini bu yıl sonuna kadar durduracağını ve bu sırada Türkiye stratejisini gözden geçireceğini bildirdi.

EIB'nin bu kararı, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'nin Kıbrıs adası açıklarında gerçekleştirdiği doğalgaz ve petrol sondaj çalışmalarına karşılık olarak yaptığı sembolik misilleme olarak alındı.

Reuters'a konuşan bir banka sözcüsü, "AB’nin bankası olarak EIB, Avrupa Komisyonu'nun tavsiyelerini takip edecek ve yılın geri kalanında yeni borç verme faaaliyetlerini onay için yönetim kuruluna sunma konusunda kısıtlayıcı bir yaklaşım benimseyecek." dedi. 

Bu yıl Türkiye'de yatırımda bulunmadı

EIB, tek başına Türkiye'ye en çok kredi veren yabancı kurum olarak biliniyor. Geçen üç yıl boyunca her sene 0.4 milyar euro ile 2.2 milyar euro arasında parasal kaynak sağladı. Banka bu yıl Türkiye'de yeni bir yatırımda bulunmadı. 

Yeni kredileri durdurma kararının özel sektör projelerini etkileyeceği düşünülmüyor. Bankanın yönetim kurulundaki AB maliye bakanlarının onay vermesi durumunda yıl sonuna kadar yaklaşık 350 milyon euro özel sektör projelerine sağlanacak.

Banka sözcüsü, "Bankanın Türkiye’deki borç verme faaliyetlerinin stratejik yönelimlerinin bu yıl içinde gözden geçirilmesi planlanıyor." dedi. 

Yorumlar (0)