AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar: 4 milyar euro!

Ukrayna'yı işgal eden Rusya, her geçen gün yeni yaptırımlarla karşılaşıyor. Avrupa Birliği (AB), Rusya'dan kömür alımına ilişkin yaptırımını duyurdu.

EKONOMİ 06.04.2022, 00:43 06.04.2022, 17:23 Hakan Öksüz
AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar: 4 milyar euro!

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş, 41'inci gününü geride bıraktı. Ukrayna'yı işgal girişimi nedeniyle ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'ya yönelik yaptırımları ağırlaştırdı. Son olarak da Avrupa Birliği'nden bir yaptırım kararı geldi. 

"Kömür alımına yasak getiriyoruz"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya'dan kömür alınmasına karşı yasak getiriyoruz. Bu kömür alımı yasağı, yıllık 4 milyar euro olacak. Rusya, sadece kömür ithalatı yasağı nedeniyle yılda 4 milyar euro zarar edecek." dedi. 

"4 Rus bankasının, piyasayla bağlantısını keseceğiz"

Bunun Rusya'ya yönelik 5'inci yaptırım paketi olduğunu hatırlatan Leyen, "Dört büyük Rus bankasına da işlem yasağı uygulayacağız. Bu bankalar arasında VTB de yer alıyor. Bu bankaların piyasa ile ilişkisini kesiyoruz. Bunlar, Rus bankacılığının yüzde 23'ü anlamına geliyor. Bu kararla birlikte Rusya'nın ekonomik sistemine darbe vuracağız." diye konuştu.

"Rus gemilerine yasak gelecek"

Yaptırım paketinin içeriğinden bahseden Ursula von der Leyen, Rusya'ya ait gemilerin AB limanlarından yararlanamayacağını belirtti. Rusya'nın teknolojik altyapısını da zayıflatmak istediklerine değinen Leyen, "Bu yaptırımlar, 10 milyar euro değerinde olacak. Rus milyarderlerin para akışını keseceğiz. Bahsettiğimiz bu ithalat yasakları ise yaklaşık 5,5 milyar euro civarında olacak.

Yorumlar (0)